ИНСТИТУЦИОНАЛНОМ САРАДЊОМ ДО ОДРЖИВИХ РАДНИХ МЈЕСТА У БИЈЕЉИНИ - Оспособљено 25 оператера за рад на ЦНЦ машинама

У великој сали Градске управе уприличена је додјела увјерења о завршеној обуци по програму оспособљавања за оператера на ЦНЦ машинама за обраду дрвета, а у склопу пројекта ,,Континуираном институционалном сарадњом до одрживих радних мјеста у Бијељини“ . Увјерења је добило 25 лицима која су успјешно прошла обуку и завршни тест.

Пројекат ,,Континуираном институционалном сарадњом до одрживих радних мјеста у Бијељини“ у склопу пројекта ,,Подршка локалним партнерима за запошљавање у Босни и Херцеговини“ реализује се у оквиру ширег пројекта подршке локалним партнерима за запошљавање у БиХ, који финансира Европска унија, а спроводи Међународна организација рада.

Теоретски дио обуке изводио се у Техничкој школи ,,Михајло Пупин“, а практични дио у фирмама ,,СТЕЦО ЦЕНТАР“ и ,,МЕГА ДРВО“,  у складу са ,,Програмом оспособљавања за оператера на ЦНЦ машинама за обраду дрвета“, који је, у складу са Законом за образовање одраслих Републике Српске, прописао Завод за образовање одраслих.

-Град Бијељина је главни имплементатор пројекта ,,Континуираном институционалном сарадњом до одрживих радних мјеста у Бијељини“, а партнери су Завод за запошљавање РС-Биро Бијељина, Техничка школа ,,Михајло Пупин“, Привредна комора Републике Српске-Подручна привредна комора Бијељина, Факултет пословне економије Бијељина Универзитета Источно Сарајево, као и предузећа ,,СТЕЦО ЦЕНТАР“ д.о.о. и ,,МЕГА ДРВО“ д.о.о., прецизира шефица Одсјека за локални економски развој и европске интеграције града Бијељине и координаторица на пројекту Анкица Тодоровић. Како истиче, овим пројектом је предвиђено унапређење тржишта рада кроз партнерски однос у складу са потребама привреде, као и унапређење запошљавања активних тражилаца посла кроз преквалификацију и самозапошљавање са фокусом на рањиве групе незапослених лица, а то су жене, млади, старији од 45 година, као и повратници и расељена лица.

- Пројекат се састоји од двије компоненте. Прва је преквалификација активних тражилаца посла за познате послодавце, усклађивањем и побољшањем вјештина радне снаге у складу са потребама привреде. Друга компонента је јачање предузетништва кроз подстицање самозапошљавања и предузетничким обукама,  истиче Анкица Тодоровић наводећи да је укупна вриједност пројекта 412.791 марку, од чега су средства Европске уније 351.283 марке, а Град Бијељина суфинансира средствима у износу од 61.508 марака.

 

Бројне могућности

 

ЦНЦ технологија ушла је у свијет индустрије и засјела на сва значајнија мјеста модерног технолошког доба. Данас је без ЦНЦ (компјутерска нумеричка контрола) технологије незамислива модерна производња, јер су безбројне могућности израде, тачност израде, конкурентност, смањење шкарта, а самим тим и смањење трошкова производње. Међутим, без човјека који има стручно знање, ЦНЦ технологија мало вриједи, јер она је надоградња за бржи, лакши и прецизнији рад.

- Настава коју су похађали полазници обуке  трајала је укупно 140 часова, од којих је 57 часова теоријске и 83 часа практичне обуке. У нашој школи одржавала се теоријска настава у склопу оспособљавања за оператере ЦНЦ машина за обраду дрвета, а наставу су изводили професори по модулима како је прописано правилником Завода за образовање одраслих, рекао је директор Техничке школе ,,Михајло Пупин“  Миленко Максимовић.

Из предузећа ,,МЕГА ДРВО“ и ,,СТЕЦО ЦЕНТАР“  истичу да је пројекат ,,Континуираном институционалном сарадњом до одрживих радних мјеста у Бијељини“ изузетно значајан за привреднике, јер им помаже да превазиђу недостатак квалификоване радне снаге, а који је посебно изражен у дрвно-прерађивачком сектору.

-Кроз овај пројекат ћемо добити школоване и цертициковане ЦНЦ оперативце и столаре намјештаја, каже комерцијални директор у предузећу ,,МЕГА ДРВО“ Соња Гаврић, додавши да ову групу полазника обуке чине квалитетни људи који су препознали значај и одлучили да у њему учествују како би себи олакшали улазак на тржиште рада, а привредницима обезбиједили квалификован кадар који  им је неопходан. 

Потенцијал нових кадрова препознали су и у предузећу ,,СТЕЦО ЦЕНТАР“ чији директор Миленко Стевановић  каже да је ово  предузеће спремно да преквалификованим лицима пружи прилику да раде на бољи начин.

-Ми ћемо и убудуће прихватати сваки пројекат који може допринијети бољитку наших суграђана, истиче Стевановић.

Међу онима који су успјешно положили завршни испит је и 40-годишња Гордана Шувадић.

-У Вишеграду, гдје сам раније и живјела, завршила сам школу за столара. Радо сам се одазвала позиву Бироа за запошљавање за преквалификацију, а практичну обуку сам имала у предузећу ,,МЕГА ДРВО“, каже Гордана која нема жељу да оде из Бијељине, а, како истиче, вољела би да се запослити у предузећу ,,МЕГА ДРВО“ и тамо да ради на финалној обради намјештаја. То јој је, каже,  јако занимљив посао.

Извор: Семберске новине/М.Решидовић
Фото: Семберске новине/Б.Милошевић