СКУД ,,СЕМБЕРИЈА“ БИЈЕЉИНА - Почео упис нових чланова, годишња чланарина једна марка

Српско културно-умјетничко друштво ,,Семберија“ од првог до 20. марта 2018. године врши упис нових чланова у све секције друштва, а то су фолклор, вокалне групе, народни оркестар, школа народних инструмената ( хармоника, фрула, виолина, гитара, бубањ), дјечији хор и ткачка секција, речено је на прес конференцији на којој је истакнуто да је од сада чланарина симболична и износи само једну конвертибилну марку на годишњем нивоу.

-Почев од првог марта, па до 20-ог, сви који желе могу да нам се придруже. Ако се укаже потреба, рок уписа биће продужен до краја мјесеца. Као посебна вијест, због које смо и сазвали ову конференцију за медије, је да се  чланарина укида, односно, од сада ће бити симболична и износиће само једну конвертибилну марку.  Ову одлуку донијели смо на темељу препоруке градоначелника Бијељине Миће Мићића, а све у циљу омасовљавања чланства и унапређења и развоја културе и умјетности у нашем граду, изјавила је диекторка Српског културно-умјетничког друштва ,,Семберија“ Бранка Марковић Савчић.

Широка је лепеза дјеловања овог друштва  које траје 63 године и које је једно од најразвијенијих друштава у региону, јер више од пола вијека успјешно представља Бијељину широм бивше Југославије и великом броју европских земаља.

СКУД ,,Семберија“ од оснивања постиже запажене резултате и наступа по многобројним фестивалима у земљи и у свијету. Ово друштво досеже високе умјетничке вриједности, те је из његових редова израстао и значајан број афирмисаних професионалних умјетника, а одликовано је и бројним признањима.    

- Можете заиграти у дјечијој или фолклорној секцији за одрасле, пјевати у дјечијем хору, женској или мушкој вокалној групи, свирати у народном оркестру или похађати школу народних инструмената и учити свирати на хармоници, фрули, виолини, гитари или бубњу.  Уз сјајног кореографа Горана Перкића који је на челу фолклорне секције, те професора музике Жељка Ђукановића који је на челу народног оркестра,  мушке вокалне групе и дјечијег хора и Андријану Спасојевић која је на челу женске вокалне групе,  осигуравамо квалитетан рад, добру забаву, те занимљив фолклорни материјал, на савремен, а истовремено аутентичан начин. Поред тога, за оне који желе да науче да ручно ткају на традиционалним ткачким разбојима, вјештину ткања могу да науче у нашој ткачкој секцији коју води Цвија Кнежевић, истиче Бранка Марковић Савчић.

Кореограф Горан Перкић каже да ће активности друштва бити организоване у складу са бројем нових чланова, те узрасту и нивоом њиховог знања у области за коју се опредијеле.

-Биће мјеста за све заинтересоване, али приоритет ће нам бити они који су већ негдје играли, пјевали или свирали, те попуњавање кадрова који су нам дефицитарни, истиче Перкић који је у СКУД-у ,,Семберија“ кореограф  више од 40 година.

Професор музике Жељко Ђукановић каже да чланови  душтво могу бити и дјеца узраста  од шест година, а горње границе нема.

-Посебно су нам добродошли они који већ имају неки додир са музиком и који су талентовани, каже Ђукановић који истиче да је у СКУД –у ,,Семберија“ прије пар мјсеци с радом почела млада мушка и млада женска вокална група, а њихов први јавни наступ најављује за Видовдан.   

Термини за уписе нових чланова су сваким радним даном од осам до 15 часова у просторијама СКУД-а ,,Семберија“ које се налазе у Центру за културу. За све додатне информације назовите на број телефона 055- 205-472.

-Дођите, играјте, пјевајте, свирајте, путујте и осјећајте се прихваћено у позитивном окружењу заљубљеника у нашу културну баштину. Добро нам дошли, позивају из СКУД-а ,,Семберија“.

 

                                                                                                                                                                   М.Р.

Извор: Семберске новине/М.Решидовић