Руси спремни: Ако нас искључе са свјетске интернет мреже, имамо своју

МОСКВА - Уколико санкције Запада оду толико далеко да искључе Русију са свјетске интернет мреже, та земља ће дочекати спремно, направила је сопствену мрежу. „Технички, сада смо спремни за било шта“, изјавио је Герман Клименко, десна рука руског предсједника Владимира Путина када је у питању интернет, каналу НТВ.

„Међутим, искључење неćе бити безболно“, додао је Клименко. „Отказивања се увијек јављају приликом преласка са једне технологије на другу. Неко ćе се суочити са проблемима везаним за везу. Вјероватно ćе се сазнати да неко чува податке у иностранству, иако постоји уредба која ćе је ускладишти у Русији. Неко и даље држи своје домене изван земље. Стога ćе вјероватно доживјети неке потешкоćе“, рекао је Клименко.

Клименко је говорио и о руском закону о заштити података. Све компаније које обрађују личне податке руских грађана дужне су да их складиште на серверима унутар граница земље. Професионална мрежа веб сајта ЛинкедИн веć је забрањена у Русији због одбијања да то поштује. Твиттер и друге друштвене мреже пристале су да преселе податке о Русима у земљу.

Руски сегмент интернета, намијењен посебно државним службеницима, веć ради, рекао је Клименко. Такође је подсетио људе да Русија, попут Кине и Сједињених Држава, има своје претраживаче, друштвене мреже и оглашавање.

„Интернет се регулише у свим земљама, а Русија није изузетак. Међутим, екстремне опције попут Сјеверне Кореје или Кубе нису наш избор“ , рекао је он.

Извор: nezavisne.com/B92