Лопаре усвојиле мјере популационе политике: Општина за сваку бебу даје од 200 до 500 КМ

Скупштина општине Лопаре усвојила је мјере популационе политике за ову годину, у оквиру којих ће први пут из буџета бити издвојено 50.000 КМ за подршке рађању дјеце и вишечланим породицама.

Циљ ове неразвијене локалне заједнице, чији је буџет око 5.370.000 КМ, је да задржи младе брачне парове на овом подручју и подстакне наталитет. Ова одлука обрадовала је младе брачне парове, али и више од 40 породица са овог подручја које имају четворо и више дјеце.

Слободан и Милица Стојишић из Мачковца код Лопара имају шесторо дјеце. Најстарија ћерка Јелена је завршила Гимназију, док осталих петоро, Анђелко, Љубица, Љубиша, Јована и Драгана похађају основну школу. У породици нико није запослен, а једини редовни извор прихода им је    430 КМ дјечијег додатка.

- Радим на надницу. Најтеже је зими када посла у шуми и на њиви нема, али сналазимо се. Нисмо гладни, а за остало ако се нађе. Треба дјеци обезбједити одјећу, обућу и књиге. Хвала Влади РС и општини Лопаре који су нам изградили кућу, па бар имамо кров над главом - каже Слободан.

Милица Стојишић каже да није лако бринути о осмочланој породици, будући да је већина послова њена обавеза. Ипак, дјеца су веома скромна, прича Милица, те да желе да имају што и њихови вршњаци.

Најмлађа Драгана (10) иде у други разред основне школе и каже да би желила да има компјутер и телевизор у својој соби.

- Тако би могла лакше да учим. Срећна сам што имам много браће и сестара. Помажемо и штитимо једни друге – прича Драгана.

У општини Лопаре 2009. године основано Удружење „Подмладак“ које окупља 40 породица са четверо и више дјеце. Председница удружења Слободанка Ристић истиче да се надлежни морају више ангажовати на побољшању живота вишечланих породица.

Додаје да је најважније обезбједити члановима ових породица запослење, јер им то омогућава да се властитим радом издржавају и брину о дјеци.

Вишечлане породице остварују право у складу са законима о дјечијој и социјалној заштити. Мјесечно се из буџета Центра за социјални рад издвоји за разна давања овој категорији око 6.000 КМ. Директор Центра Дејан Марковић каже буџет ове установе од 700.000 КМ није довољан за социјалну заштиту с обзиром да се све више корисника обраћа за помоћ.

– Дјечији додатак износи 90 КМ, а дјеца са посебним потребама, дјеца ометена у психо - физичком развоју имају и право на додатак на туђу његу и помоћ. Та помоћ, у зависности од категоризације, износи од 83 до 166 КМ - прецизирао је Марковић.

Он каже да се све више корисника обраћа и за једнократну новчану помоћ од 200 КМ.

Скупштина општине Лопаре припрема Правилник о кориштењу средстава за подршку наталитету, а исплата ових средстава корисницима почеће у наредних мјесец дана.

- Циљ локалне заједнице је да спријечи миграције младих брачних парова-  каже Радо Савић, начелник општине Лопаре. Наводи да ће за свако новорођенче из буџета бити издвојено 200 КМ, новорођенче чији само један родитељ ради добиће 500 КМ, док ће породице у којима нико не ради као и самохране мајке добити по 1.000 КМ. Савић наводи да ће из тог гранта бити издвојено и 1.000 марака за помоћ вантјелесне оплодње.

Више умрлих од рођених

На подручју општине Лопаре у прошлој години рођено је 34 дјеце, а умрло 148. Тренд негативног природног прираштаја се наставља, а последњи пут стопа наталитета била је већа од стопе морталитета 2000. године. Према последњем попису на овом подручју живи око 16.500 становника.

Извор: EuroBlic
Фото: infobijeljina.com