Прогонство дизелаша из Њемачких градова, 12 милиона аутомобила на продају

Савезни управни суд у Њемачкој пресудио је да градови у тој земљи могу да уведу забрану вожње дизел аутомобила у оквиру борбе против загађења ваздуха. То значи да ће око 12 милиона дизел аутомобила испод стандарда евро шест од 2020. године морати да се паркира на периферији, а њихови власници морају да користе јавни транспорт.

Стручњаци кажу да ће се ова одлука одразити и на нас, јер ће највећи број половних возила из Немачке доћи ће на Балкан, а цена аутомобила драстично ће пасти.

Овај потез немачког суда снизиће вредност око 12 милиона таквих возила на највећем европском тржишту аутомобила и приморати произвођаче на скупе модификације.

Многи од њих избациће производњу дизел аутомобила из фабрика већ следеће године. Оријентација је да до 2025. из европских фабрика искључиво излазе електрична возила.

„Данас је потпуно извесно да су електромобили наша будућност у наредних пет до 10 година“, каже доктор Никола Рајаковић са Електротехничког факултета.

Од 15 милиона дизел аутомобила колико их је било на путевима Немачке прошле године само 2,7 милиона има моторе са најновијим „евро 6“ стандардом, тако да нас очекује талас јефтиних дизел возила са запада, кажу у удружењу увозника.

Чак 160.000 половних аутомобила Србија годишње увози. Та цифра је више од 600.000 у последњих пет година. Уколико се не спречи увоз ових еколошки неприхватљивих возила може доћи до још вецег загађења, које је и сада у Београду 13 пута веће него дозвољено.

Увозници су уместо забране увоза предложили министарству ригорозну контролу емисије гасова на техничким прегледима и посебне таксе за оне који највише загађују ваздух.

„Имали смо да сада ситуацију, да су аутомобили који су на електрични или хибридни погон, из разлога што су тежи, додатно оптерећују таксама, а аутомобили који су далеко већи загађивачи имају много мање таксе“, истиче Милош Петровић из Удружења увозника и делова Србије.

Перспективе има, кажу у удрузењу увозника, јер наша индустрија може лако ући у производњу нових возила на електрични погон. Потребно је само на време донети законе, кажу увозници.

Извор: rts.rs