250 МИЛИОНА ЕВРА КРЕДИТА ЗА АУТО-ПУТЕВЕ У СРПСКОЈ

Бијељина није заборављена,солидарно плаћамо кредит а вожњу истим ако икад дочекамо

На Трећој инвестиционој конференцији о западном Балкану у Лондону потписан је додатни споразум са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/ у износу од 750 милиона еура за четири дионице на ауто-цести “5 Ц”.

Од ових средстава 500 милиона евра биће утрошено на територији Федерације БиХ, а 250 милиона евра на територији Републике Српске.

У Републици Српској из ових средстава ће се финансирати следеће дионице:

Дионица Коридора Вц Руданка – међуентитетска линија разграничења у тунелу Путниково Брдо (садашња процјена трошкова 165 милиона Евра)

Дионица Коридора Вц Вукосавље – Подновље (садашња процјена трошкова за ЕБРД учешће у овој дионици износи  50 милиона Евра)

Уз раније најављене дионице које ће финансирати Кина а односи се на путни правац према Приједору и Новом граду, јасно је да Бијељина као други град по величини у РС није на листи приоритета.

Бијељина-Тузла-Брчко је најнасељенији дио БиХ и вјероватно  град са најлошијом магистралном инфраструктуром.

Пут према Брчком комотно што се тиче саобраћаја може бити ишаран црним тачкама а што је и случај са учесталим погибијама пешака у Дворовима.

Транзит кроз ово подручје,поготово транспорт роба, је изузетно фреквентан а имајући у виду да највећи део роба из Србије улази управо преко прелаза Рача,није довољно да Влада РС као приоритет реши комуникацију Рача- Брчко.

Чак и у неодређеним најавама за “некад тад” и поред највеће фреквенције саобраћаја Влада РС ће “некад тад” размотрити градњу брзе цесте а не ауто-пута.

До тада ће недостатке,црне тачке и саобраћај у Дворовима регулисати Рамером!

Плаћаћемо казне и враћати кредите,управо онако како нам је намењено.

Извор: semberske.com