Јункер: Све земље Западног Балкана могле би 2025. у ЕУ

Предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је у Тирани да би земље Западног Балкана требало да гледају на 2025. годину као на датум када би било која од њих могла да се придружи ЕУ, под условом да је испунила критеријуме за чланство.

Јункер, који у Албанији борави у оквиру званичне посјете Западном Балкану, рекао је да је 2025. година “могућ датум за улазак” у ЕУ за све земље Западног Балкана, а не само фаворите, преноси Ројтерс.

“Супротно ономе што читамо свуда, Комисија и ја нисмо рекли да ће Србија и Црна Гора нужно постати чланице ЕУ 2025. године”, рекао је Јункер новинарима у Тирани.

Како је додао, 2025. година је као датум за прикључење ЕУ “отворена за све земље кандидате”, навео је Ројтерс.

“И у мјери у којој би земља кандидат до тада или касније, или раније, испунила све критеријуме за чланство, ми ћемо поступити на такав начин да ЕУ призна њене напоре”, рекао је Јункер на конференцији за новинаре.

Ројтерс подсјећа да се Србија и Црна Гора сматрају фаворитима за улазак у ЕУ, а да Албанија и Македонија очекују да добију “зелено свјетло” како би започеле преговоре о придруживању Унији у јуну.

Јункер је прије Албаније, претходно данас боравио и у посјети Македонији, гдје је почео турнеју по Западном Балкану.

Предсједник ЕК у понедјељак, заједно са комесаром Јоханесом Ханом, долази у Београд, гдје ће разговарати са предсједником Србије Александром Вучићем.

Извор: Тањуг