АД КОМУНАЛАЦ - Бијељинска предузећа добила канте за прикупљање старог папира

Предузеће „Комуналац” поделило је бијељинским предузећима канте за прикупљање папира ради заштите животне средине. Купили су и пресу за балирање папира, картона, најлона и пластике, па папирну и пет амбалажу продају предузећима који их рециклирају. Ову кампању, чији је циљ заштита животне средине и подизање свести грађана о значају рециклаже на виши ниво, подржавају и грађани и еколози.

На Регионалну санитарну депонију у Бијељини месечно се одлаже око 30.000 тона чврстог отпада, а у процес рециклаже пошаље се око 46 тона или мање од два одсто. У већини земља Европске уније рециклира се око 60 одсто комуналног отпада, а у некима попут Шведске чак 100 одсто, чиме се остварује и значајна економска добит.

Директор Акционарског друштва „Комуналац” Миленко Вићановић каже да је прошле године у Семберији било одвојено око 30 тона амбалажног отпада, а да је ове године планирано чак 1.000 тона.

- Распишемо тендер и испоручујемо овај амбалажни отпад фирми која  буде најповољнија. Цене на тржишту се мењају, али отприлике тона стакла кошта 50, папира 200, а пластика 250 КМ. Економска добит је скромна али је много важније сачувати животну средину - каже Вићановић.

Додаје да је ово предузеће добило из Фонда за заштиту животне средине РС око 70.000 КМ, те да ће ова средства бити усмерена за куповину контејнера за папир, стакло и пластику. Из „Комуналца“ наглашавају и да, упркос повећању цене горива што је повећало трошкове овог предузећа, неће мењати цене одвоза комуналног отпада.

–  Сада плаћамо депоновање отпада 34 марке плус ПДВ по тони, а „Еко-деп” сада тражи одобрење од локалне управе за повећање цене на 55 КМ или покупљење од 64 одсто. Уколико им то буде одобрено наша рентабилност ће бити доведена у питање, па страхујемо да ћемо морати и ми поскупити услуге за разлику тог износа - каже Вићановић.

Ову акцију подржали су и у ЈИП „СИМ Бијељина“ које издаје „Семберске новине“.

- Канте смо поставили у сваку просторију. Уредније нам је, а и радује нас што знамо да ће се тај папир опет искористити за нешто - каже Верица Зеленовић, главни и одговорни уредник „Семберских новина“.

У БиХ се тренутно рециклира мање од четири одсто комуналног отпада. Циљ је да се овај проценат повећа на најмање 20 одсто, а онда и на више од 50 одсто упозоравају и еколози.

Снежана Јагодић Вујић из Савеза еколошких снага града Бијељина каже да неке државе дају и значајне подстицаје, па се за сваку прикупљену пластичну боцу или кесу плаћа одређени износ те да би овакав вид подстицаја требало омогућити и грађанима БиХ.

– Морамо усвојити навику сортирања комуналног отпада. Лименке, пластичне боце, картон папир, старе гуме, могу се искористити и то се ради у свим развијенијим земљама. Набавка потребне опреме изискује одређена средства, али се она врло брзо исплате. Последњих година чак је и хит у свету па често можете да видите брндове са ознаком „рециклирано”. Када бисмо само десети део овог отпада рециклирали, наша животна околина била би много здравија и чишћа - каже Јагодић Вујић.

И у предузећу „Еко-деп”, које газдује регионалном санитарном депонијом, планирају да оспособе постројења за рециклажу. С обзиром да је за овај пројекат потребно око милион марака, тражиће стратешког партнера.

Нема еколошке свести

Становници Бијељине још увек немају развијену еколошку свест, а на овом подручју као секундарне сировине прикупљају се железо и гума. Неопходно је организовати јавне трибине и дебате, покренути кампање у локалним заједницама, али и на нивоу државе, да би се едуковали грађани о рециклажи и њеном значају, сматрају у бијељинским еколошким организацијама.

Извор: blic.rs
Фото: blic.rs