Гориво у БиХ скупље него у Аустрији

Гориво у Босни и Херцеговини скупље је него у Аустрији, земљи високог животног стандарда и с просјечним примањима која су вишеструко већа од овдашњих.

Када се претвори из евра у марке, цијена дизела у овој земљи јуче се на пумпама кретала од 2,04 КМ до максималних 2,24 КМ, а бензина од 2,14 до 2,25 КМ по литру. У питању су подаци аустријског ауто-мото савеза за покрајину Беч. Такође, и на друштвеним мрежама бх. дијаспора поставила је фотографије које то исто говоре.

Са друге стране, литар дизела јуче у БиХ плаћао се по цијени од 2,10 до 2,30 КМ, а бензина од 2,10 до 2,26 КМ, што показује како су цијене веће, или у најбољем случају исте као у Аустрији.

Међутим, оно што се у великој мјери разликује су висина плате која се зарађује у овој средњоевропској земљи у односу на БиХ.

Према посљедњим подацима, просјечна нето плата у Аустрији износи 2.009 евра, а у БиХ тек 439 евра, а што је, када се израчуна, четири и по пута мање.

Домаћи потрошачи једину утјеху могу да траже у чињеници да је гориво у БиХ заједно с оним у Македонији и даље најјефтиније у региону.

Међутим, према ријечима Адмира Чавалића, економског аналитичара из Тузле, то политичарима не смије да буде оправдање јер БиХ поред овог има и бројне друге намете.

Он појашњава како цијену горива одређује ниво конкуренције у малопродаји и велепродаји.

"Иако постоји висока конкуренција у малопродаји, у велепродаји нафте имамо проблем јер немамо те конкуренције. Ми не контролишемо нафту, јер је не производимо. То највише условљава разлику у цијени између једне државе и друге", казао нам је он.

У покрету потрошача "Реакција" из Бањалуке кажу да су цијене горива на европском нивоу, али да су кућни буџети грађана доста нижи у односу на онај који потрошачи имају у европским земљама.

Кажу како у случају оваквих поскупљења нико не пита потрошаче за њихово мишљење.

"Свједоци смо да су акцизе уведене олако, гдје нико није размишљао о потрошачима и о томе да ли ће то они моћи изнијети, а у питању је производ који морају користити како би могли нормално функционисати у свакодневном животу. Слично је и код других економских услуга", каже Славиша Кајкут, предсједник Удружења.

Подсјећамо, грађани БиХ од 1. фебруара ове године плаћају скупље гориво с обзиром на то да је тада на снагу ступио Закон о измјенама и допунама Закона о акцизама БиХ, којим је предвиђено да се путарина повећава за 0,15 КМ по литру деривата плус ПДВ. Повећана је и акциза на лож-уље са 0,30 на 0,45 КМ по литру, а уведена је и акциза од 0,30 КМ на биогорива и биотечности.

Повећање акциза за собом је по аутоматизму довело и до повећања цијена горива за исти износ. Само неколико дана прије овог поскупљења цијене горива су порасле за додатних пет фенинга.

Извор: Независне
Фото: Инфо Бијељина