Милорад Софренић ослобођен оптужбе

Милорад Софренић, функционер бијељинског СДС-а и бивши начелник Одјељења за финансије у Бијељини, данас је у Општинског суду ослобођен оптужбе да је на изборима 2016. године врбовао Роме у Бијељини, да гласају за Мићу Мићића и Томицу Стојановића, наводно обећавши им заузврат робне пакете помоћи.

"Ниједна чињеница није доказана и ова ослобађајућа пресуда је доказ да су и моја странка и мој градоначелник Мићо Мићић исправно поступили и током кампање и на дан избора. Показали смо да су СДС и градоначелник остварили једну чисту побједу", рекао је Софренић након изрицања пресуде.

Он тврди да је, уствари, прави оштећени током избора управо СДС, због нечасних радњи Мује Бегановића, предсједника ромског Удружења "Сложна браћа" који је, каже Софренић, овдје изманипулисан.

"Наиме, Бегановић је од 78 лица ромске националности узео личне карте, тако да су ти људи били спријечени да гласају, а сви су на суђењу изјавили да би гласали за СДС да им није Бегановић узео личне карте", рекао Софренић.

Бегановић је претходно тврдио да је, по наговору Софренића, узео од 78 Рома личне карте и да их је предао Софренићу. Те да би, наводно мобилни тимови СДС-а, касније одрадили да ти Роми гласају за кандидата за градоначелника Мићу Мићића и одборника Томицу Стојановића, а за ту услугу би ти Роми добили пакете хране.

На суђењу Софренићу одбрана је изнијела доказе који негирају ове наводе, рекао је судија Маринко Сладић, што објашњава Софренић:

"На дан избора појавила се информација како сам ја ухапшен са личним картама, од кога су наводно одузете личне карте. Други дан избора одмах је била информација директора Полиције РС Дарка Ћулума да је полиција одузела два шлепера пакета која су набављена наводоно за подмићивање, опет у некој мојој режији. Међутим, ништа од тога се није десило, то су лажи.

Пакете набављене од предузећа "Грађапромет" уредно је купило Удружење Рома РС за редовну подјелу хуманитарне помоћи. А личне карте нису биле код мене, већ их је полиција одузела од Мује Бегановића, а ја личне карте нисам никада ни видио", рекао је Софренић.

Софренић каже да је то била политичка конструкција противника током избора да се збуне гласачи, а послије избора да се правдају они који су од СДС-а изгубили на изборима.

"Првада је ипак спора али је достижна", поручио је Софренић.

Извор: infobijeljina.com
Фото: BN TV