Некa неко Трампу каже: Америци се не пише добро

Амерички дуг ће вероватно порасти за још 10 билиона долара у наредној деценији, показале су процене о последњем буџету. Према Канцеларији за управљање буџетом Беле куćе, државни дуг ćе до 2028. године достићи чак 29,9 билиона (трилиона) долара.

Дефицит ćе тако бити на 101 одсто америчког БДП-а, процена је Надзорног одбора за прогнозу савезног буџета. Садашњи дуг земље износи рекордних 20,6 билиона долара - највиши ниво после Другог светског рата. 

Уколико се не промене важећи закони, буџетски дефицит ће наставит рапидно да расте и повећаће се у наредних 30 година, при чему би рупа могла да достигне и 150 одсто БДП до 2047. године, објавила је Конгресна канцеларија за буџет. 

Према новом буџету, председник Доналд Трамп тражи рекордних 686 милијарди долара за Пентагон – што је повеćање од 13 посто у односу на буџет 2017. године. 

"Имаćемо далеко најјачу војску коју смо до сада имали", рекао је Трамп, додајуćи да ће се бринути „о војсци као што то никада раније није било". 

И кредитне агенције су забринуте због растућег дуга: 

Мудис је упозорио да би могао да смањи кредитни рејтинг јер ни усаглашена пореска реформа, тврде, неће много тога променити. 

Такође, кинеска компанија Дагонг Глобал Цредит Ратинг смањила је амерички рејтинг са А на БББ+, стављајући економију САД на ниво са Перуом, Колумбијом и Туркменистаном.

Извор: b92.net