Бореновић: Аутопут Бањалука-Добој скупљи за 503 милиона КМ

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић тврди да је Влада Републике Српске повећала цијену изградње аутопута Бањалука - Добој за 503 милиона КМ.

Бореновић је рекао да то значи да је "цијена по километру овог ауто-пута већа за седам милиона КМ, односно да је укупан пројекат скупљи за 75 одсто".

Он је подсјетио да је према одлуци из 2012. године, цијена аутопута износила око 670 милиона КМ, односно по километру 9,3 милиона КМ.

"Коначна цијена коју смо добили на основу одлуке о додатном задужењу која је на ратификацији у заједничким институцијама БиХ износи 1,17 милијарди КМ, по километру 16,3 милиона КМ", рекао је Бореновић на конференцији за новинаре.

Он је додао да се из уговора о финансирању између БиХ, Републике Српске, Европске инвестиционе банке и предузећа "Аутопутеви Републике Српске" види да су, према процјени банке, укупни трошкови пројекта 565 милиона евра, а да је Влада Српске тражила да се тај износ заокружи на 600 милиона евра.

"То доводи до тога да ће ауто-пут коштати пола милијарде КМ више него што је планирано. Невјероватно је да о томе нема ништа у одлуци коју смо добили у Народној скупштини прије неколико дана", рекао је Бореновић.

Он је нагласио да опозиција подржава изградњу ауто-пута али по реалној цијени.

Народна скупштина Републике Српске требало би сутра у Бањалуци да настави засједање, а на дневном реду је, између осталог, и Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Европској инвестиционој банци за додатно финансирање по пројекту изградње аутопута Бањалука – Добој по хитном поступку.

Извор: Nezavisne