Фирме из Њемачке и Турске покривају Српску радарима и камерама

Фирма „Иноватраффиц холдинг“ из Њемачке, „Екин Текнолоји Сан. Ве Тиц. А.С.“ из Турске те „WКБ Цонсултинг“ из Бањалуке сарађиваће на обезбјеђивању саобраћајних камера и радара за путеве на подручју Републике Српске, одлучило је Министарство унутрашњих послова приликом избора партнера у послу тешком 12,5 милиона конвертибилних марака.

Око 100 стационираних и 15 мобилних радара биће постављено широм Републике Српске, поменуте фирме уговор с МУП-ом потписаће на период од десет година, а приход од наплаћених казни дијелиће се пола–пола, пише пословни портал "Цапитал.ба".

Влада РС одобрење за склапање јавно-приватног партнерства дала је у марту прошле године, а студијом економске оправданости предвиђено је да стотину радара годишње заради 21,6 милиона КМ на основу предвиђених 745.084 казни. 

То практично значи да ће ове приватне компаније у наредној деценији зарадити огроман новац, јер се процјењује да би уложених 12,5 милиона марака могле да врате већ за нешто више од годину дана. Свака наредна година доносиће им чисту зараду.

Одабране фирме имају обавезу да успоставе комплетан систем.

"Поступак избора приватног партнера окончан је доношењем рјешења министра од 6. фебруара. На јавни позив МУП-а Републике Српске за јавно-приватно партнерство стигле су три пријаве. У складу са студијом економске оправданости, период на који се закључује уговор је десет година, док расподјела прихода од наплаћених прекршајних казни износи по 50 одсто. Обавезе и права јавног и приватног партнера биће утврђене уговором о јавно-приватном партнерству“, казали су у МУП-у за поменути портал.

Занимљиво, јавни позив за одабир приватног партнера МУП је расписао још почетком јуна прошле године, а конкурс је затворен 17 јула. Чак седам мјесеци се вијећало који приватни партнер ће уложити новац који ће му се кроз десетогодишњи уговор вишеструко вратити.

Лукач је недавно изјавио да МУП тражи приватног партнера, јер Влада у овом тренутку нема новац потребан за куповину радара, а да су они потребни.

"Надзорне камере ће 24 сата снимати пролазак свих возила преко наших цеста, улазе и излазе из наших градова и на тај начин ћемо имати бољу покривеност и контролу кретања и криминогених особа и оних починилаца кривичних дјела који изврше кривично дјело било гдје у Републици Српској и ако су прошли возилом ми ћемо то знати“, рекао је министар Лукач.

Систем би, према тврдњама из МУП-а, у функцији требало да буде најкасније 24 мјесеца од дана потписивања уговора.

Иначе, Влада Републике Српске није прихватила закључак Одбора Народне скупштине за безбједност којим је тражено да се одустане од пројекта кроз јавно-приватно партнерство те да се овај посао финансира средствима РС и тако избјегне подјела добити од наплате казни са приватником.

Закључак о одбацивању јавно-приватног партнерства Одбор је усвојио 11. децембра прошле године.

Извор: Nezavisne