Прије 34 године отворене ЗОИ у Сарајеву

На данашњи дан прије 34 године у Сарајеву, на стадиону Кошево, отворене су Зимске олимпијске игре (ЗОИ), један од најзначајнијих и највећих догађаја на простору тадашње Југославије.

У тих десет дана, колико је трајала Олимпијада, главни град БиХ, једне од тадашњих шест република СФРЈ, био је центар свијета.

Била је то прва Зимска олимпијада у некој социјалистичкој земљи, за коју су припреме трајале седам година акон што је Сарајево у мају 1978. године изабрано у конкуренцији Сапора у Јапану и шведског Гетеборга.

Гласање се показало увјерљивим јер је град на Миљацки добио 36 гласова од могућих 39.

Тридесетчетири године касније, поред носталгије, 14. Зимске олимпијске игре остају запамћене по неколико вечних достигнућа и занимљивости.

Легендарни Јуре Франко постао је први Југославен који је освојио медаљу на зимским олимпијским играма.

Аустрија је подбацила освојивши свега једну бронзу.

Сенегалац Ламине Гуеyе у Сарајеву је постао први црнац из Африке који се такмичио у скијању на зимској олимпијади.

Џејне Торвил и Кристофер Дин из Велике Британије освојили су маскималан број бодова у умјетничком клизању, оцјену која није поновљена до данас.

Још једна занимљивост лежи у церемонији затварања која се одиграла у затвореном простору, што се поновило само једном - 2010. године у Ванкуверу.

Олимпијски пламен запалила је легендарна Санда Дубравчић, а маскота је био Вучко, креација Словенца Јоже Тробеца, која је и 34 године касније остала симбол Сарајева.

На 14. ЗОИ је учествовало 1.272 такмичара из до тада рекордних 49 држава свијета.

Подијељено је 39 златних, 39 сребрених и 39 бронзаних медаља.

Најуспешније земље биле су СССР, САД и Финска.

Готово три и по деценије касније, многе олимпијске знаменитости леже напуштене, што због зуба времена, што због чињенице да су се некадашњи симболи највећег позитивног догађаја у Сарајеву нашли на првим линијама раздвајања током посљедњег рата.

Извор: nezavisne.com