Приходи од индиректних пореза већи за 85 милиона КМ

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ прикупила је у јануару 568 милиона КМ индиректних пореза, што је за 85 милиона КМ више у односу на јануар 2017. године, када су приходи од ПДВ-а, акциза, царине и путарине износили 483 милиона КМ, саопштено је из ове управе.

Након што је УИО привреди у јануару вратила 116 милиона КМ по основу поврата ПДВ-а, расподјела прихода са Јединственог рачуна УИО у јануару вршена је за финансирање институција БиХ, према ентитетским министарствима финансија и Дирекцији за финансије Брчко дистрикта. 

Тако је у прошлом мјесецу за финансирање институција БиХ распоређен 61 милион КМ, Федерацији БиХ 244,5 милиона КМ, Републици Српској 122,5 милиона КМ и дистрикту Брчко 13,5 милиона КМ. 

У 2017. години УИО је прикупила рекордне приходе од индиректних пореза, који су износили седам милијарди и 44 милиона КМ. У 2018. години пред УИО је стављен још амбициознији план, према којем би Управа требала прикупити седам милијарди и 342 милиона КМ прихода од индиректних пореза, наведено је у саопштењу. 

Расподјела прихода са Јединственог рачуна УИО врши се у складу са Законом о уплатама на Јединствени рачун и расподјели прихода и Одлуци о коефицијентима за расподјелу прихода ентитетима, коју је донио Управни одбор УИО.

Извор: СРНА