СРПСКО ПРОСВЈЕТНО И КУЛТУРНО ДРУШТВО ,,ПРОСВЈЕТА“, ГО БИЈЕЉИНА

Одржана годишња скупштина. Представљајући Програм рада за 2018. годину предсједник Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва ,,Просвјета“ Бијељина проф. др Митар Новаковић рекао је да ће друштво и даље бити посвећено организовању квалитетних културно-просвјетних манифестација, као и појачаној сарадњи са локалним институцијама.

Редовно годишње засједање Градског одбора СПКД ,,Просвјета“ одржано је шестог фебруара у Центру за културу. На овом засједању разматрали су план активности за 2018. годину, те усвојили извјештај о раду у прошлој години.

Према извјештају, ,,Просвјета“ је једно од најактивнијих друштава културе у Бијељини.

-У протеклој години реализовано је све што је било и планирано. Нарочито сам задовољан тиме колико смо учешћа узели у обиљежавању ,,Пантелинских дана“, манифестације поводом славе нашег града, а истакао бих и ,,Вишњићеве дане“, јер је та културна манифестација прошле године била у знаку 250 година од рођења Филипа Фишњића, па смо манифестацију посвећену великом српском пјеснику продужили на шест дана, истакао је предсједник бијељинске ,,Просвјете“ проф, др Митар Новаковић додавши да СПКД ,,Просвјета“, Градски одбор Бијељина има континуитет и веома обиман ангажман током цијеле године. Како каже, ,,Просвјета“ је била организатор свих важнијих манифестација и значајних датума у нашем граду.

Затим, бијељинска ,,Просвјета“, као и у свим својим досадашњим програмима, наглашава значај бриге и заштите српског језика и ћириличног писма. Од 2016., као редован програм, организују ,,Дан ћирилице“ који се одржава 23. маја, на дан Светог Ћирила и Методија.

,,Просвета“  ће, како је најављено, и током ове године покренути различите програме којима жели да анимира и окупи млађе генерације, а међу њима се посебно истичу конкурс за литерарне и друге радове, организовање такмичења рецитатора и бесједника и организовање квиза знања. 

Посебно је богат годишњи програм манифестација. Поред већ поменутог ,,Дана ћирилице“, који се одржава у мају, у мјесецу јуну је свечана академија ,,У сусрет Видовдану“, коју ,,Просвјета“ организује у сарадњи са Епархијом зворничко-тузланском, затим, у августу учешће у програму ,,Пантелинских дана“, а у новембру организовање вишедневне манифеставије ,,Вишњићеви дани“.

Када је ријеч о активностима за 2018. годину, ,,Просвјета“ у оквиру издавачке дјелатности планира два броја часописа за књижевност, науку и културу ,,Српска вила“. 

Чланство

На првој овогодишњој сједници Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва ,,Просвјета“ Бијељина поново је покренуто питање чланства. Ово питање  је већ дужи период на листи приоритета бијељинског одбора ,,Просвјете“, јер се у раду указује потреба за већим бројем активних чланова, поготово млађих.

-Број чланова нашег друштва стално се увећава, али и поред тога могу рећи да ипак нисам презадовољан, јер мислим да ово друштво треба бити масовније и да сви заједно требамо више порадити на томе. Сматрам да би основне и средње школе, а и факултети на подручју града Бијељине, требали колективно да се учлане, јер ми смо друштво које се зове ,,Просвјета“, рекао је проф. др Митар Новаковић додавши да се чланарина плаћа на годишњем нивоу и да износи 12 марака.

 М.Р.

Извор: Семберске новине