ОДРЖАН КОНЦЕРТ У ГРАДСКОЈ ГАЛЕРИЈИ

Успјешан наступ полазника курса гитаре. У Градској галерији одржан је први концерт полазника ,,Креативног курса гитаре“, који од октобра прошле године у Бијељини воде професори гитаре Милица Ивановић и Дарјан Јовановић. Поред наступа двије групе полазника овог курса гитаре, извођењем поп и рок пјесама бијељинској публици представили су се и гости из Лознице, такође полазници курса гитаре.

,,Креативни курс гитаре похађају“ дјеца основношколског и средњошколског узраста, као и неколико старијих заљубљеника овог музичког инструмента који никада не излази из моде.

 Концерт су отворили најмлађи полазници који су извели познате хитове  Бајаге и инструктора, Рибље чорбе и планетарно популарне групе Guns and Roses. Публици  се затим представила друга, нешто старија група младих гитариста, а свирали су и пјевали популарне пјесме Црвене јабуке, Плавог оркестра и Дивљих јагода.  Гости из Лознице, њих шесторо који ,,Креативни курс гитаре“ похађају већ три године, извели су хитове Дејана Цукића, те група С.А.Р.С. и Парни ваљак. На  крају концерта заједно су засвирали популарну Бајагину пјесму ,,Моји другови“ . ,,Моји су другови/ бисери расути по целом свету, /и ја сам селица па их понекад сретнем у лету./ да л је то судбина/ ил ко зна шта ли је/кад год се сретнемо увек се заврши/ с неком од наших песама.“... , стихови су пјесме коју је са младим извођачима пјевала  и публика.

Професори гитаре  Дарјан Јовановић и Милица Ивановић  задовољни су наступом полазника.

-Иако је четири мјесеца мало за свладавање свирања, задовољан сам интересом који су показали, а то се огледа  и у напретку који су постигли. Међу полазницима ,,Креативног курса гитаре“ има и оних који су природни таленти и којима је било потребно мало рада да би савладали основе свирања гитаре, изјавио је Дарјан Јовановић  наводећи да ,,Креативни курс гитаре“   организује  Гитар Арт фестивал, који у Београду постоји  већ пет година, а од ове године постоји и у Бијељини. Курс је намијењен свима, без обзира на узраст, који желе брзо и једноставно да науче свирање овог изузетно популарног музичког инструмента.

Полазник курса деветогодишњи Максим Петровић каже да воли музику и сретан је што је научио да свира неке од омиљених му пјесама.

- Гитару свирам четири мјесеца,пуно сам композиција научио, а најдража ми је ,,Тишину“, њу изводим и на првом концерту са другарима,каже Максим, а његов вршњак Ђорђе Максимовић истиче да раде  у групама и да му није тешко, а имају дивног професора.

Мирјана Танасић, мајка близанаца Магдалене и Вука, на питање какав значај за родитеље има интересовање дјеце за музику и свирање, каже да јој је драго да њена дјеца своје слободно вријеме користе да науче нешто ново.

-Драго ми је да су њихова интересовања везана  за музику и што своје слободно вријеме проводе вјежбајући свирање.  Подржавам њихову жељу да науче да свирају гитару, гитара је увијек била популаран инструмент, поготово на окупљањима и дружењима, каже Мирјана Танасић која сваком родитељу препоручује да интересовање свог дјетета које има бар мало талента, усмјери на музику.     

Професорица гитаре  Милица Ивановић истиче да је циљ овог курса  да младима и старима, заљубљеницима и почетницима, омогући брзо и једноставно учење свирања гитаре, инструмента који је у посљедњих стотињак година оставио велики траг у историји класичне, али и модерне музике.   

-,,Креативни курс гитаре“ заснован је на специфичном програму који се примјењује на Индијана универзитету  у Сједињеним Америчким Државама и конципиран је тако да кроз заједничко дружење и учење ствара позитивну атмосферу и подстицај креативности међу полазницима, каже Милица Ивановић . Како истиче, курс је намијењен свим љубитељима гитарског звука без обзира на године или предзнање, предвиђен је за све од седам до 77 година.  Курс гитаре прати школски календар, што значи да се програм одвија од септембра, а завршава током мјесеца  јуна. Часови се одржавају два пута седмично у трајању од по 60 минута, у оквиру групне наставе.

 М.Р.

Извор: Семберске новине
Фото: Семберске новине