УДРУЖЕЊЕ ИЗБЈЕГЛИЦА И СОЦИЈАЛНЕ ПРАВДЕ ,,ПРАВДА“ БИЈЕЉИНА

Помоћ при остваривању права на некретнине. Регистрација некретнина у Федерацији Босне и Херцеговине била је тема конференције за штампу коју су организовали чланови Удружења избјеглица и социјалне правде ,,Правда“. Они, у циљу пружања помоћи избјеглим и расељеним Србима са подручја Федерације БиХ, чине све како би им помогли да не изгубе право на своје некретнине.

-Рокови за пријаву некретнина прошли су у 56 општина, али није то проблем на који желимо да укажемо. Наиме, нама се до сада обратило 60-ак људи са захтјевом да им помогнемо у остваривању тог њиховог права, јер  од тога се дистанцирала Влада, а  дистанцирао се и тај фамозни одбор који је сам себе назвао Одбором за заштиту српске имовине. Ми људима у Бијељини помажемо колико можемо, имамо два правника, међутим, то је толико сложена материја да то не може да ради обичан правник, него неко са дугогодишњим искуством у том послу, изјавио је предсједник Удружења ,,Правда“  Душан Стевановић  најављујући да ће ускоро да раскрсте са тим, како каже, дивљим удружењима који нон-стоп убацују избјегличкој популацији клипове, да људи не ријеше свој проблем.

Како је истакнуто, остваривање права на некретнине отежава чињеница да је велики број оних код којих још увијек нису ријешени имовинско-правни односи. 

-Бојим се да уколико људи на вријеме не докажу да је имовина њихова да ће је изгубити. Наш правник и адвокат упућују људе који нам се обраћају, а углавном је ријеч о старијој популацији, куда да иду и шта све треба да ураде. Проблематика је исувише сложена да би обични људи знали шта све треба да ураде како би се њихова имовина уписала у земљишне књиге у катасратској општини у којој се имовина налази, каже Стевановић.

Радослав Шљивић, један од правника у Удружењу ,,Правда“, каже да су направили образац који дају сваком ко им се обрати за помоћ, а који не могу да оду у општине у којима су раније живјели и у којима се налази њихова некретнина.

-Образац је потребно попунити, потписати  и поштом послати у катастарску општину, а осталу потребну документацију у међувремену ће прибављати, да не изгуби право на своје некретнину, појашњава Шљивић апелујући на грађане да дођу у Удружење ,,Правда“ , у Улици 27 марта број 15, јер по питању помоћи око остваривања права на некретнине нико други им у овом моменту више од њих не може помоћи.

                                                                                                                                                                       М.Р.

Извор: Семберске новине/М.Решидовић
Фото: Семберске новине/Б.Милошевић