Путин о Путиновој листи

Москва -- Одговарајући на питања новинара зашто и он није на "Путиновој листи" коју је саставила администрација Доналда Трампа, руски председник рекао: "Увређен сам".

Владимир Путин је изјавио да сматра стварање те листе непријатељским актом усмереним против Русије. Он је додао да је није видео већ да су га о томе информисале колеге.

"Пси лају, каравани пролазе. Русија мора да се бави унутрашњим питањима", рекао је Путин са састанку са учесницима свог изборног штаба и додао да ће се Русија засад уздржати од реципрочних мера, пренео је Спутњик. 

Подсетимо, администрација Доналда Трампа објавила данас листу од 114 имена руских политичара и 96 "олигарха" који су, како сматрају у Вашингтону, своје богатство стекли током владавине Владимира Путина

На листи су, између осталих, премијер Дмитриј Медведев, шеф дипломатије Сергеј Лавров, али и бизнисмени Роман Абрамович, Олег Дерипаска и Еуген Касперски. 

Како наводи АП, администрација је на тај начин одговорила на захтев Конгреса да САД казне Москву због мешања у америчке изборе 2016. године. 

Неформално названа "Путинова листа" је у ствари документ на седам страна који је део закона о анти-руским санкцијама. Првобитна замисао Конгреса била је да именује и "осрамоти" оне за које се верује да имају корист од Путинове власти у исто време док САД настоје да дипломатски и економски изолују Путинову владу. 

Сврставање на листу, наводи АП, не повлачи санкције против појединаца, иако је већи број њих већ био обухваћен ранијим америчким санкцијама.

Извор: b92.net