Стевија - шећер који не дебља

Лист стевије је 40 пута слађи од шећера, а екстракт листа слађи чак 300 пута и сматра се као најбољи природни извор шећера. То је грмолика зељаста биљка из породице главочика која потиче из Јужне Америке, гђе се више од 1.500 година користи као природан и здрав заслађивач.

Америчка Агенција за храну и лијекове (ФДА) 2008. године прогласила ју је сигурном за употребу, док је у децембру 2011. Европска агенција за сигурност хране (ЕФСА) одобрила ознаку заслађивача, чиме јој је одобрена употреба у Европи, док се у Јапану користи више од 30 година.

Вијековима је била узгајана искључиво на подручју Јужне и Средње Америке, а данас се узгаја у многим земљама попут Кине, која је и највећи произвођач стевије у свијету, затим Индије, Јапана, Вијетнама, Аргентине, Тајланда, Колумбије и Бразила.

Биљка није калорична и све је распрострањенија широм свијета и у будућности би могла постати савршена за рафинисани шећер, те незаобилазан дио прехрамбене индустрије.

Називана је и "листом слатког меда" због њеног укуса, а кориштена је за заслађивање хране и пића, те лијечење рана, шећерне болести и повишеног крвног притиска, што указује да има и бројна љековита дејства.

Помаже дијабетичарима

Стевија је идеалан заслађивач за особе са предијабетесом или дијабетесом, јер за разлику од шећера не повећава ниво шећера у крви и не изазива инзулинску реакцију у организму, што је посебно важно за дијабетичаре који желе да смршају.

Гликозиди листа стевије се за разлику од других извора угљикохидрата не разграђују у људском организму, што је битно за регулацију нивоу шећера у крви.

Испијање чаја од листа стевије или чаја са екстрактом стевије два до три пута дневно може у знатној мјери помоћи код хипергликемије. Поред тога стевија помаже у смањењу килаже.

Ублажава кожне тегобе

Стевија помаже код акни, екцема, осипа, свраба, испуцале куже и ожиљака. Има антиоксидативни, антибактеријски и антисептички учинак. Влажи кожу, затеже је и санира пријевремене знакове старости, а њен концентрат се може користи и као маска за лице.

Потребно ју је нанијети на кожу и након 20 минута испрати. Служи и као додатак за креме које сами можете направити, те се на тај начин крема обогаћује храњивим састојцима који помажу код љепоте и здравља коже.

Смањује крвни притисак

Стевија је изузетно добра за срце, јер нормална количина конзумације стевије ђелује на лагано снижење крвног притиска. Дуготрајно узимање ђелује као тоник за срце, побољшава рад бубрега и јетре. Она ђелује и на учвршћење и јачање крвних жила.

Током једног истраживања, учесници су узимали 250 мг екстракта стевије или плацебо три пута дневно у периоду од годину дана, и код групе која је узимала екстракт стевије дошло је до смањења крвног притиска у року од три мјесеца.

Заслађивач, а добар за зубе

Иако је заслађивач, стевија се може додати пасти за зубе како би спријечила настанак каријеса и зубног плака. 

Има антисептичко, антиалергијско и антимикробно ђеловање, те се користи као додатак пастама, али и бројним жвакама. Њена својства су ђелотворна против гингивитиса и осталих болести десни и усне шупљине.

За орално здравље се може користити као течност којом се испира усна шупљина и грло тако што ће се у шољицу млаке воде додати шест-седам капи стевије.

Јача кости

Стевија је биљка која успорава развој остеопорозе. За разлику од шећера који штети здрављу костију, стевија их јача. Она доприноси већој густоћи костију и помаже при бољој апсорпцији калцијума у организму. 

Смањује килажу

Стевија представља идеалан састојак сваке дијете, јер у потпуности задовољава жељу са слатким.

Прекомјерна тјелесна тежина није добра за здравље из више разлога, те због тога многи улажу велике напоре у мукотрпне дијете, а не рјешавају се килограма. Кориштење стевије у прехрани је одличан метод за мршављење као алтернатива за шећер у свим посластицама којим не можемо одољети, а поред тога ствара осјећај ситости.

Стевија не познаје глад, јер кад је уносимо брже престајемо да једемо. Она је и до 300 пута слађа од шећера, а нема калоријску вриједност.

Употреба стевије

Ова биљка је одлична за оне који воде рачуна о здравијем начину живота. За њену конзумацију могу се користити свјежи или осушени листови, стевија у праху, капи или стевија таблете. Може се додати у чај, кафу, лимунаду или било који други напитак, те се може користити у кулинарству.

Са стевијом се праве и десерти, али се мора водити рачуна о дозирању, јер се додаје у изузетно малим количинама. Једноставно у своје рецепте за колаче или торте умјесто шећера ставите стевију како би ваш десерт био здравији.

Стевија у праху је један од најпопуларнијих начина, њено уситњено лишће је јако слатко. Од праха се ствара концентрат на начин да се узме филтер врећица стевија праха и прелије литром прокувале воде. Након тога треба је оставити 30 минута да се охлади и ставити у замрзивач, те је послије корисити као заслађивач умјесто шећера.

Чај од стевије је изузетно лако спремити, јер све што треба је прелити листиће стевије шољом кључале воде. Конзумацијом чаја од стевије брзо и лако се може ријешити зависност од никотина, јер према искуствима пушача, они који су пили овај чај кажу да им се смањила жеља за никотином. А други начин је да се листићи стевије ставе између образа и десни. Поред тога чај је добар за ублажавање бора на лицу, болова у стомаку, жеље за слаткишима, а у неким племенима се чак користио и као контрацептивно средство.

Мармеладе и џемови се такође могу правити од стевије, која у том случају може замијенити шећер.

ГЛАВНЕ ОСОБИНЕ:

-       100 одсто природна

-       без калорија

-       без угљених хидрата

-       нема гликемијски индекс

-       укус потпуно чистог шећера

-       погодна за дијабетичаре

Извор: nezavisne.com