Добре вијести за пољопривреднике

Вијеће министара Босне и Херцеговине је на сједници одржаној 4. јануара усвојило Стратешки план руралног развоја БиХ.

Да подсјетимо,  након што је Влада Републике Српске недавно дала позитивно мишљење министру спољне трговине и економских односа Мирку Шаровићу на наведени оквирни развојни документ, он га је упутио Вијећу министара на усвајање. О томе је обавијештена и делегација Европске комисије и надлежни органи у Бриселу.

Министар Шаровић је изјавио да ће овим Босни и Херцеговини бити омогућен приступ европским фондовима за помоћ пољопривреди и да ће тиме бити спријечен ризик да пољопривредници оба ентитета остану без значајне помоћи ЕУ.

Усвајањем Стратегије руралног развоја биће сигуран приступ фондовима Европске уније и добивање, за почетак, 30 милиона евра бесповратних средстава.   

Делегација Европске комисије у БиХ је, поздрављајући  усвајање Стратегије руралног развоја , истакла да ће усвајањем стратегије БиХ напокон бити у могућности да и даље користи подршку Европске уније пољопривреди и руралном развоју. Како поручују, након што стратегију усвоји и Парламент БиХ отвориће се врата за финансијску подршку у оквиру ИПА-е ИИ (2018-2020) и за наставак подршке ЕУ реформском процесу.

-Овај Стратешки план за цијелу земљу додатно ће повезати  секторе сигурности  хране, ветеринарства, фитосанитарне контроле и руралног развоја, неопходне за свеукупни одрживи економски развој БиХ. Ово су и добре вијести за пољопривреднике и произвођаче који ће имати користи од доследног и стартешког приступа у овом важном сектору, наведено је у саопштењу делегације Европске комисије у ком изражавају очекивања да Парламент БиХ експедитивно усвоји овај стратешки документ  који ће довести не само до више прихода за пољопривреднике, већ  и прилику за радна мјеста  и улагања.

                                                                                                                                                                          М.Р.