Највиша признања за Мићића, Павића и Кустурицу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је бившег предсједника Србије Томислава Николића Орденом Републике Српске на ленти за нарочите заслуге у развијању сарадње и политичких односа између Србије, Републике Српске и других држава, као и за изузетан допринос у афирмацији и послијератном развоју Српске.

Поводом Дана Републике, Додик је Орденом Републике Српске на ленти одликовао и лидера Слободарске партије Аустрије Хајнца Кристијана Штрахеа за нарочите заслуге у развијању и учрвшћивању сарадње и политичких односа између Аустрије и Републике Српске.

Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем одликовани су и бивши градоначелник Приједора Марко Павић, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, те прослављени режисер Емир Кустурица за рад и изванредне заслуге у послијератном развоју Републике Српске, учвршћивању мира и међународне сарадње, те за резултате и достигнућа од ширег значаја и размјера у афирмацији Српске.

За рад и изванредне заслуге на учвршћивању мира и међународне сарадње између Републике Аустрије и Републике Српске, као и за личне резултате и достигнућа, чији значај има шире размјере и допринос афирмацији Републике Српске, Додик је Орденом заставе Републике Српске са сребреним вијенцем одликовао замјеника градоначелника Беча Јохана Гуденуса.

Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске другог реда, за изванредне успјехе у командовању и руковођењу јединицама оружаних снага Војске Републике Српске у оружаној борби са непријатељем и ослобођање Републике Српске, Додик је постхумно одликовао команданта специјалне бригаде "Пантери" из Бијељине Љубишу Савића Маузера.

Орденом части са златним зрацима Додик је одликовао хирурга, оснивача и предсједника Мото-клуба "Ноћни вукови" из Руске Федерације Александра Сергејевича Залдастанова за нарочито истицање у афирмацији људских права, толеранцији међу људима и народима, владавини права и слобода, као и јачање пријатељских односа између Републике Српске и Руске Федерације.

За признат вишегодишњи јавни рад и резултате у области пензијског и инвалидског осигурања којим се доприноси развоју Српске, Додик је Орденом Његоша првог реда одликовао директора Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске Младена Милића.

За признат вишегодишњи јавни рад и резултате на пољу јавне дјелатности у послијератном развоју, Орденом Његоша првог реда постухомно је одликован замјеник градоначелника града Приједора и посланик Народне скупштине Драго Тадић.

За изузетан рад који је заснован на очувању традиције, културне и духовне баштине, Додик је Орденом Његоша другог реда одликовао Културно-умјетничко друштво "Славко Мандић" из Лакташа и Женски камерни хор "Бањалучанке".

Орденом Његоша трећег реда Додик је одликовао Савез слијепих Републике Српске за признат рад и посебне заслуге на пољу јавне дјелатности и хуманитарне активности којом се доприноси општем напретку и јачању угледа Републике Српске.

За признати рад и заслуге којима се доприноси развијању културних и духовних веза између Републике Српске и српског народа у расејању, Додик је Орденом Његоша трећег реда одликовао књижевника из Сједињених Америчких Држава Владимира Пиштала.

Орденом крста милосрђа за посебне заслуге у организовању и спровођењу хуманитарних активности и пројеката помоћи социјално угроженим вишечланим српским породицама широм Балкана, као и за признат дугогодишњи рад у здравству, као и лијечењу пацијената са подручја Српске, одликовани су Хуманитарна организацију Срби за Србе из Београда, хирург Никица Грубор из Клиничког центра Србије, одјељенски љекар Гордана Букара Радујковић из Клинике за дјечије болести Универзитетско клиничког центра /УКЦ/ Српске и шеф Одјељења дјечије хематоонкологије Клинике за дјечије болести УКЦ-а Јелица Предојевић Самарџић.

Медаљом заслуга за народ за заслуге у области хуманитарног и духовног рада, као и врхунска достигнућа у области спорта и образовања, којим се доприноси општој афирмацији Републике Српске, одликовани су Савез Срба у Румунији, Српски савез у Шведској, Удружење грађана "Пријатељи Илијаша" из Бијељине и Удружење грађана Центар за едукацију "Твоја ријеч" из Бањалуке.

Истом медаљом одликовани су и Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" из Бањалуке, Удружење за помоћ лицима са аутизмом "Дјеца свјетлости" из Бањалуке, Савез удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицим Републике Српске "МеНеРаЛи", Центар за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама "Дајте нам шансу-Звјездице" из Бањалуке, Атлетски клуб "Борац" Бањалука, Фондацију мисије Хаљард из Сједињених Америчких Држава.

Додик је медаљом заслуга за народ одликовао и савјетника у Генералном секретаријату Владе Србије Гојка Радића, вишеструке даваоце крви Леонарда Иванишевића из Приједора, Мирка Малешевића из Градишке, те Драгомира Шаренца из Билеће.

Медаљом заслуга за народ одликовани су најбољи студент у историји Економског факултета Бањалука Јелица Растока, најбољи млади истраживач првог циклуса студија Александра Дринић из Приједора, најбољи млади истраживач другог циклуса студија Петар Голијанин из Трнова, најбољи млади истраживач трећег циклуса студија Жељко Стевић из Добоја.

Додик је Медаљом заслуга за народ оликовао и ученицу Неду Симић из Модриче, за освојено прво мјесто у Јапану за есеј "Учење кроз природу", свјетског првака ветерана у џудоу Миланка Мучибабића, најбољег спортисту Републике Српске у 2017. години Ану Гајић из Гацка, свјетског првака у џудоу Немању Мајдова из Источног Сарајева, најбољу атлетичарку у 2017. години Младену Петрушић из Соколца, аутора књига "Изгубила животну битку, побиједиће Лафорину болест" и "Таци" Сњежану Гајић из Бањалуке, те спортисту Зорана Мијића из Козарске Дубице.

Извор: infobijeljina.com