Дом здравља: Свјетски дан борбе против дијабетеса

Поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса, бесплатно мјерење нивоа шећера у крви традиционално је организовао Дом здравља. Овај дан се обиљежава сваке године 14. новембра, а увеле су га Међународна дијабетичка федерација и Свјетска здравствена организација, како би указале на пораст обољелих широм свијета. Директор Дома здравља примаријус др Душко Миловановић, потврдио је да је на подручју Бијељине регистровано око 10. 000 обољелих од дијабетеса, од којих је око 2. 000 на инсулинској терапији.

-Дијабетес представља глобални здравствени проблем и већ је попримио пандемијске карактеристике. Процјењује се да у свијету од дијабетеса болује око 400 милиона људи, од којих у БиХ око 300. 000, а у Републици Српској око 60. 000, рекао је прим. др Миловановић. Он је додао да бесплатно мјерење нивоа шећера у крви поводом Дана борбе против дијабетеса има за циљ да се грађанима скрене пажња на редовне контроле, јер превентивни прегледи су од изузетног значаја за грађане. Предсједница бијељинског удружења “Диабета” Сандра Милошевић је нагласила да свака 11особа болује од дијабетеса. Она је додала да је све већи број обољелих од дијабетеса типа два, од којег највише обољевају дјеца и адолесценти, а највећи узрочник су гојазност и неправилна исхрану.

-Када говоримо о дијабетесу морам истаћи да се може много урадити кроз едукацију грађана, а у том циљу у Бијељини од јула ове године, постоји и Удружење дијабетичара које тренутно броји 39 чланова. Удружење се налази у просторијама ДДДК “Здравље”, преко пута Градског парка.

Извор: Семберске новине