ЕНЕРГЕТСКИ ДАНИ – БИЈЕЉИНА 2017: Потребно рационално кориштење енергије

Као један од потписника иницијативе „Споразум градоначелника“ која окупља локалне самоуправе из великог броја европских земаља са циљем борбе против климатских промјена, Бијељина је, крајем претходне седмице, била домаћин манифестацији „Енергетски дани – Бијељина 2017“. У циљу промовисања поменуте идеје стручњаци из земље и иностранства, представници ресорних министрстава у Влади РС, локалних самоуправа и други учесници говорили су о одрживом управљању енергијом, те подизању свијести становништва и људи који доносе одлуке о предностима подизања енергетске ефикасности, кориштења обновљивих извора енергије и енергије која у што мањој мјери емисијом сштетних гасова загађује животну средину.

-Нама је задовољство да смо већ други пут домаћини једног оваквог скупа на коме се размјењују знања и искуства о паметном кориштењу енергије било које врсте. Ова манифестација има два циља. Први је развијање свијести наших грађана о потреби рационалног кориштења енергије, а други указивање на потребу  кориштења обновљивих извор енергије и енергије која смањеном емисијом штетних гасова чува животну средину. На подручју наше локалне заједнице има доста позитивних пријера,  један од њих је и кориштење соларне енергије у ОШ „Вук Караџић“ чиме је знатно умањена емисија штетних гасова у амосферу. Рационално кориштење енергије има и врло важну економску димензију и видљиво је да свијест наших грађана о свему томе све више јача,  рекао је градоначелник Мићо Мићић.

   Њемачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) годинама је партнер  институцијама у БиХ када се ради о подизању енергетске ефикасности и кориштењу чистих извора енергије, о чему је говорио представник ове организације Горан Крстовић.

-Мислим да је на том плану доста тога већ направљено јер све већи број људи говори о овој теми што је важан услов за даље напредовање. Важно је истаћи даје створен законски оквир и у Федерацији БиХ и у Републици Српској  у складу са европским захтјевима који се стално проширују. У будућности као кључно питање поставиће се начин финасирања, односно субвенција за кориштење чистих извора енергије, додао је Крстовић.

    Током трајања ове манифестације домаћи и инострани произвођачи опреме за кориштење обновљивих или алтернативних извора енергије представили су своје производе у хотелу „Дрина“ гдје су и одржани „Енергетски дани Бијељина 2017“.

Извор: Семберске новине