Удружење ветерана “Гарда-Пантери”: Да улице носе имена три славна команданта

Удружење ветерана “Гарда Пантери” покренуло је иницијативу за давање имена улицама у граду по славним комадантима Љубиши Савићу-Маузеру, Бранку Пантелићу-Пантеру и Благоју Гавриловићу, а иницијативу ће предати Скупштини града.

Предсједник удружења, Петар Цвјетиновић, рекао је на конференцији за новинаре да очекују подршку Скупштине Града и градоначелника. Члан Управног одбора удружења Душан Тузланчић, рекао је да ово “није никакво буђење авети прошлости, него спречавање прекрајања историје”.

-Наше удружење поред интензивног рада на бризи о породицама погинулих сабораца, жели да спријечи прекрајање историје и да подсјећамо на важне датуме у стварању Републике Српске у којима је учествовала “Гарда Пантери”, нагласио је Тузланчић. Учесници конференције су додали да су у току и активности на изградњи споменика за 22 погинула припадника Гарде на брчанском ратишту, те споменика за осам погинулих бораца на братуначком ратишту. Кроз “Гарду Пантери” је прошло око 3. 400 бораца, од којих је 105 погинулих, 858 теже или лакше рањено, а појединци борци су рањени и по седам пута.  

Извор: Семберске новине