Ролат од сира

За овај ролат потребно нам је следеће:

Потребно

Кора:

-око 250 гр исјеченог сира (тост -сир, гауда или неки сличан сир)

Фил:

-150 гр стијешњене шунке

-150 гр киселих краставаца

-250 гр качкаваља

-2 дл киселог млијека

-со, бибер

 Припрема:

Прво припремити фил: на ситно ренде изрендати сир, шунку и киселе краставчиће. Додати со, бибер и кисело млијеко, те добро измијешати да се састојци лијепо повежу. Оставити са стране.

Укључити рерну да се загрије на 100 степени Целзијусових.

Велики плех обложити папиром за печење. Сложити сир тако да се листићи преклапају на свим спојевима.

Прекрити површину плеха алуминијумском фолијом и ставити у загријану рерну на 10 минута.

Након тога извадити плех из рерне, скинути фолију, извући папир за печење са благо истопљеним сиром на радну површину и равномјерно нанијети фил по корици од сира тако да уз руб са једне стране остане око 1 цм сира без фила. Савити ролат почевши од руба који је у потпуности нафилован према дијелу на коме не лежи фил. На тај начин ролат ће се лијепо залијепити и фил неће цурити на споју.

Замотати добијени ролат у пластичну фолију и оставити у фрижидеру најмање два сата да се кора од сира лијепо стегне (најбоље је направити ролат увече, а сјећи га сутрадан).

Извор: Semberske novine
Фото: internet