Гордана из Бијељине једина жена камерман у Републици Српској

Када кажемо жена камерман учиниће вам се као да сте то већ негдје чули, али када кажемо једина жена камерман на подручју Републике Српске то завређује поштовање и пажњу. Ево приче о њој, она је Гордана Живановић, сниматељ ИН телевизије Телрад.нет из Бијељине.

ИН телевизија је регионална телевизија и ове године обиљежава дванаест година свога рада, а Гордана је своју каријеру сниматеља, започела управо ту, давне 2005. године.

Гордана је од малих ногу имала жељу да се бави фотографијом. Прве фотографије са професионалним фотоапаратом направила је у средњој школи. Мотиви су јој били углавном пејзажи и портрети а посао сниматеља - камермана је дошао временом. Телевизија је жива фотографија тако да су те двије професије уско повезане.

"Сјећам се својих првих терена и чуђења од стране пролазника, саговорника и колега из других медијских кућа. Да је било необично, јесте, па и дан данас ме прати исто питање - "Како то да је жена сниматељ? Да ли је тешко радити и носити пратећу оперему?" и слична питања. Мој посао је занимљив, интересантан и динамичан. Када волиш оно што радиш није тешко", рекла је за ИнфоБијељина Гордана.

Кроз објектив камере, објашњава Гордана, имате могућност приступа једном догађају и времену које пролази, а ви сте актер меморисања и чувања приче за будуће генерације.

"Оно што није снимљено као да се није ни десило, тачније, "хватамо птицу у лету" уколико нисмо у право вријеме на правом мјесту и нисмо забиљежили тај моменат репризе нема. То заправо и јесте чар сниматељског заната, а вјерујем да ће се и моје колеге сложити са овом констатацијом. Стати иза камере и гледати свијет око нас кроз стаклени објектив је посебан доживљај, даје вам простора за приказивање лијепе стране живота коју углавном сви желимо да видимо", наводи Живановићка.

Када је ријеч о реакцијама на терену, оне су углавном позитивне, одушевљење је још веће када на терен дође са колегиницом. Женска телевизијска екипа у потпуности ИН као и сам назив медијске куће за коју Гоца с поносом ради већ 12 година.

"Заиста је права ријеткост, ми смо једина женска тв екипа у Бијељини. За својих дванаест година рада упознала сам једну дјевојку у Београду на сајму књига, колегиница је била из Њемачке, било је лијепо видјети да има још жена у овом послу. Вољела бих када би нас било још и више у нашем окружењу, јер мислим да предрасуде више не постоје по питању мушко-женских послова", наводи нам Гоца, која додаје да до сада у свом послу није имала непријатних сцена, те да занимљивих анегдота има много.

Кроз бројне коментаре Гордана би издвојила констатацију колеге Жике Шаренице, који је рекао: "Види што ви имате лепе сниматеље, код нас сви бркати и дебели", или нпр. на конференцијама за штампу - "Момци јесте ли спремни, е дјевојко извини" мислећи на сниматеље.

"Морам да поменем свакако и честитку од колектива ИН телевизије док сам била на породиљском, која је гласила - "Срећно рођење сина нашем камерману". Има још много занимљивих анегдота али ове су ми најдраже", рекла је на крају разговора Гордана, која је додала и да јој је велика част радити у колективу ИН телевизије поготову њој која је међу првим радницима овог колектива. 

Извор: infobijeljina.com