НОВА ИКОНА ФРЕСКОПИСЦА И ИКОНОПИСЦА СИНИШЕ БУДИМИРА: Икона на платну од четири метра

Синиша Будимир, фрескописац и иконописац из Бијељине, завршава икону на којој је у средини осликана Света тројица, са лијеве стране Свети Ђорђе, а са десне Свети Аранђел Михаил. Будимир се већ 20-так година бави фрескописањем и иконописом, углавном, византијског стила. До сада је радио фрескопис и иконопис у бројним православним храмовима. Осим фрескописа и иконописа, који ради самостално или по потреби са екипом, ради и позлаћивање икона и украсних сегмената у унутрашњости храмова.

– Икона је рађена по наруџби, димензије су четири метра са 130 центиматара. На њој се, према жељи наручиоца, у средини налази Света тројица, а са лијеве стране Свети Георгије, јер је то слава наручиоца, а са десне стране Свети Аранђел Михаил,  појаснио  је Будимир за „Семберске новине“.

  Према његовим ријечима, у централном дијелу иконе је Света тројица, односно сегменти из старозавјетног догађаја, када је Аврам угостио Господа који му се појавио у лику анђела.

-Оригинални назив централне иконе је  Аврамово гостољубље, каже Будимир, додајући да је икона рађена у техници акрил на платну. 

Он истиче да се фрескопис и иконопис подразумијевају као живопис.

-Једна је најљепших дефиниција живописа по мени, је ,,светим добром украсити храм’’. Лично за мене, учествовање у живопису пружа човјеку један прелијеп осјећај, истиче Синиша Будимир.

Тврди, сазнање да ће иза човјека остати неки траг, писани или неке друге врсте, представља задовољство, али и одговорност да се човјек томе максимално посвети и да то уради на најбољи могући начин. Фрескопис, каже, у неком храму може да траје мјесецима, па чак и годинама, у зависности да ли је у питању већи или мањи храм.

-Један од битних предуслова за рад на живопису је црквеност особе која се бави овим послом, као и познавање Светог писма, нагласио је Будимир.

  Он је каже да у раду постоје правила и канони, који су корисни, али којих се, како прецизира, „не треба стриктно држати“.

 – Ту мислим на слободу сликарског изражавања, објашњава умјетник, додајући да сваки фрескописац треба да има неки лични печат. Синиша Будимир тренутно осликава храм Светог Сисоја, на обронцима Мајевице у селу Мачковац.

– Рад на фрескопису у овом храму, који се иначе сматра најстаријим храмом на Мајевици, приведен је крају. Освећење би требало да буде у току ове године, рекао је он.

  Осим икона у храмовина, Будимир ради славске и остале иконе по наруџби. У наредом периоду, Будимир ће бити ангажован на осликавању једног храма у Српској.    

З. Кусмук

Извор: Семберске новине