КЛУБ КОРЕКТИВНЕ ГИМНАСТИКЕ „СТАВ” БИЈЕЉИНА НА НОВОЈ ЛОКАЦИЈИ: Клуб на новој локацији у насељу Интергај

Клуб корективне гимнастике ,,Став” Бијељина преселио се на нову локацију, у насеље Интергај, у Улицу Иве Андрића 28. Клуб постоји већ неколико година, а кроз ову школу прошло је више од 400 особа, од којих највећи број дјеце којима је била неопходна стручна помоћ да би отклонили здравствене проблеме у највећем броју случајева на кичменом стубу и равним стопалима.

Марко Баричанин, власник ,,Става” и професор физичког васпитања који тежи да знање након већ стеченог звања магистра унаприједи са докторском дисертацијом, каже да је презадовољан резултатима свих група које су прошле кроз клуб, али и радом тренутних група под стручним надзором. Многи полазници ,,Става” од оснивања овог Клуба - прије пет година и даље редовно долазе на тренинге. Полазници  су од 4 до 55 година. Неки долазе због здравствених проблема, одређених деформитета на кичменом стубу, а постоје групе дјеце која су здрава у потпуности, али су их родитељи уписали како би се, уз адекватну физичку активност, правилно развијали. Постоје и групе старијих особа, углавном особа које дуго времена проводе у канцеларији за радним столом и којима је потребна стручна помоћ да би одржали функционалним кичмени стуб, а уз адекватне вјежбе под надзором стручњака. Тренинзи, иако у групама, прилагођени су за индивудуални рад са сваким чланом, нарочито за оне са здраственим проблемима, попут равних стопала, лошег држања, проблема на кичменом стубу… Баричанин истиче да су велики проблеми равна стопала и лоше држање тијела,  а што је све чешћа појава. Он је поручио родитељима да са дјецом морају доста разговарати о правилном држању тијела, правилном сједењу под правим углом и да имају адекватну школску торбу са два чврста обложена каиша која се носе преко оба рамена. Торба треба да има и адекватну подлогу са спужвом до кичменог стуба.

- Квалитетна торба, истиче Баричанин, не дозвољава да се тијело криви.

- Мора се, каже он, водити рачуна и како се узимају предмети са пода, а то је положај тијела у чучњу. - Више од 400 особа, активних чланова, прошло је кроз Клуб од оснивања. Са великим бројем од њих и данас имамо добру сарадњу”, каже за ,,Семберске новине” Марко Баричанин, који се од дјетињства бави гимнастиком.

Према његовим ријечима, у Клубу су групе подијељење и то је јако битно, а имају велики број група. Ради се, како каже, на функционалним деформитетима, а функционални деформитети су основни почетни деформитети.

-Све групе су строго организованог типа. Имамо групе за правилан развој дјеце, која ће бити моторички спремна да одговоре било којој физичкој спремности”,тврди Баричанин.

-Дискус патија је први степен дискус херније који, кроз неке системске вјежбе, може да се ријеши. Код нас долазе жене са боловима у леђима. Међутим, за дискус хернију неопходан је индивудуални програм рада. Наше групе одраслих прилагођене  су тим циљним групама гдје се програм прилагођава сваком индивуално, истиче Баричанин.

Свака особа са овом проблематиком едукује се на циљну групу мишића и вјежбе истезања и упозната је са својом циљном групом вјежби.

-Сваки тренинг од сат времена прилагоди се свакоме индивудуално. Дешавало се да неким људима не можемо да помогнемо, рецимо након оперативних захвата, гдје је неопходна физикална терапија. Тек послије  извјесног времена, може се почети са вјежбама код нас, објашњава Баричанин.

Према његовим ријечима, у ,,Ставу” се раде вјежбе циљаног типа, између осталог, за отклањање бола. То, наглашава Баричанин, може да буде стечени бол, а онда се раде вјежбе усмјерене на групу леђних мишића.

Тања Пајић, мајка 6,5-годишње Еме, каже да је презадовољна радом Клуба ,,Став”, истичући да је кћерка, која нема никакве здравствене тегобе, одушевљена тренинзима и да ће јој корективна гимнастика помоћи да спремно дочека период када ће се одлучити којим ће се спортом бавити. -Уписали смо је првенствено због здравља и моторичких вјежби. Као мајка срећна сам да сам дијете склонила са улице, да мање времена проводи за компјутером, да је занимају физичка активност и спорт. Општепознато је да су спорт и физичка активност одлични за здравље, рекла је Емина мама.

Мирјана Крстић, мајка 6,5- годишње Лане, истиче да примјећује напредак код Лане у координацији покрета, што је био Ланин једини проблем, с обзиром да је у потпуности здрава дјевојчица. И Лана и Ема су дјевојчице које су укључене у исту групу предшколског узраста. 

-За мене је велика сатисфакција када помогнем сваком дјетету, када чујем позитиван коментар родитеља, када чујем да је дошло до здравственог побољшања код дјетета, нормално и сваког члана Клуба. Овај посао радим из љубави и ово је моје животно опредјељење, истиче Баричанин и каже да је поносан када му у Клуб, током љетњег распуста, дођу дјеца која студирају у иностранству како би редовно вјежбали у ,,Ставу”.

Подсјеђа да у Клубу имају сву неопходну опрему за реализацију стручних тренинга.

-Свако дијете има потребу за корективном гимнастиком, јер она има широк дијапазон дјеловања, а суштина корективне гимнастике је здравље, истиче Марко Баричанин, власник Клуба корективне гимнастике ,,Став” који егзистира успјешно пет пуних година.       

З. Кусмук

Извор: Семберске новине