Једите масно и живјећете дуже

Канадски научници савјетују људима да, супротно досадашњим увјерењима, једу масну храну јер ће им то продужити живот, а не скратити како се до скоро вјеровало.

Часопис Лансет објавио је резултате студије по којој је послије анкете спроведене међу 135.000 одраслих особа из разних дијелова свијета установљено да су они који су избацили масноће из исхране живјели краће од особа које су конзумирале маслац, сиреве и месо.

До сада су нас учили да конзумирање превише засићених масноћа утиче на повећање нивоа холестерола, што може да резултира срчаним обољењима. Научници, међутим, подсјећају да особе које из исхране избаце масноће често замјену за њих пронађу у производима пуним угљених хидрата попут хљеба, тјестенине и пиринча, што значи да у организам не уносе неке врло важне нутријенте.

Исхрана заснивана на угљенимхидратима једна је од најнездравијих, а студија коју су спровели канадски научници на 135.000 одраслих особа у 18 земаља показала је да је међу онима који су конзумирали рафинисане шећере и сухомеснате производе, односно месне прерађевине ризик од преурањене смрти био већи за 28 посто.

Резултати истраживања канадских научника представљени су на конгресу Европског удружења кардиолога одржаном у Барселони.

"Већ деценијама се смјернице здраве исхране фокусирају на смањење масноћа и засићених масних киселина, али организму су потребне масноће, у њима су витамини и есенцијалне киселине које имају врло важну улогу за организам. Када унос масноћа смањите на најнижи ниво, лишавате организам свих тих важних минерала", рекла је докторица Машид Дрган, вођа студије и научница на Универзитету Мекмастер.

Извор: rtvbn