Укинули смо све настале баријере

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко шаровић данас је на обраћању медијима потврдио да се укида Правилник о таксама на увоз воћа и поврћа у Хрватску и да се цијене враћају на старо.

"Цјеновник се враћа на стање од прије увођења ових најновијих мјера Хрватске, што значи да ће од сутра фито-санитарна контрола коштати 90 куна. Мислим да од опција и верзија које су биле присутне и свих тарифа које су биле понуђене, ово је рекао бих најбоља. Моје задовољство је што имам прилику да вам то саопштим", казао је шаровић.

Истакао је да се очекује да нови Правилник сутра буде објављен у хрватским Службеним новинама.

"То смо званично добили од министра Толушића. Очекујемо да сутра ова мјера изађе у њиховим Службеним новинама. То значи да нема било каквих нецаринских баријера, блокада јер се БиХ није за то ни одлучила. Опредијелили смо се за стрпљење и дијалог. Моја захвалност министру Толушићу и Љајићу као и осталим колегама из региона с којима сам координисао", казао је и додао:

"До сада је било по врсти артикла или пољопривредног производа 90 куна, и сада је све враћено на старо. Хрватска је на овај начин жељела заштитити своје пољопривреднике и виђели сте да су одмах услиједиле реакције из региона. Став министара из региона јесте да је потребно да цјеновнике ускладимо".

шаровић је за крај казао да сада остаје да се министри региона састану и ускладе нове цијене.

"Није битно гђе ћемо се наћи, може у Подгорици, Сарајеву, Дубровнику, али је битно да сада у једној релаксираној атмосфери причамо о овим и другим стварима".

Извор: БН ТВ
Фото: БН ТВ