Дизелаши нестају са друмова Старог континента?

Већина европских земаља припрема законе који ће од 2025. године практично онемогућити продају возила са дизел-моторима која су веома популарна у свету, али и код нас. Законодавци траже много строже законе о емисији издувних гасова које ће моћи да испуне једино хибридна и електрична возила. После популарности која је условила да преко 60 одсто возила излази са дизел-мотором са трака немачке аутомобилске индустрије, стање се нагло мења. Поред смањења и укидања производње дизела, повлачи се велики број возила да би им се подесио софтвер који одређује емисију издувних гасова.

Немачки произвођач аутомобила „Дајмлер“ саопштио је да ће добровољно повући три милиона дизел „мерцедеса“ у Европи да би побољшао перформансе у контроли емисије штетних гасова.

Процес ће коштати 220 милиона евра, али клијенти неће платити ништа. У исто време, „Мерцедес“ прави нове велике фабрике батерија и очекује да после 2020. године лансира све своје моделе са хибридним и електро погонима.

„Имамо снагу да технологију окренемо ка човеку, ка заштити човекове околине. Спремни смо за ново доба које долази до 2030. године када ће возила бити електрична и аутономна. За то време ко год је купио наш производ добиће потребну технолошку пратњу да са аутомобилом доживи крајњи рок експлоатације, а да задовољи емисију штетних гасова која је прописана“, истакао је Дитер Зеце из „Мерцедеса“.