Термоелектрана је поново у погону

Након успјешно завршеног редовног годишњег ремонта Термоелектрана Угљевик поново је у погону, саопштено је данас из овог енергетског гиганта Републике Српске.

Ремонт је завршен два дана прије рока и Термоелектрана је након пробних испитивања у 3.26 часова синхронизована на електроенегретску мрежу.

У саопштењу се наводи да је у ремонту, осим радника Термоелектране, било ангажовано 15 специјалистичких фирми и руски стручни наџор, који је контролисао радове на ремонту турбине и регулациону арматуру.

У овогодишњем ремонту посебну пажњу смо посветили испитивањима на генератору, као и санацији цијевног система котла, рекао је руководилац Термоелектране Милан Мирковић.

Према његовим ријечима, уз редовне послове обављени су и одређени инвестициони захвати као што су замјена канала димних гасова, замјена носећих елемената конвективних прегријача у котлу, замјена канала угљеног праха и замјена овјешења прегријача паре, такозваних ширмова.

Рад блока је стабилан, уз постепено подизање снаге, истакао је Мирковић и похвалио залагање радника и свих извођача радова који су омогућили да се ремонт заврши прије рока и да се Термоелектрана Угљевик нађе на мрежи два дана прије планираног термина.

Рудник и Термоелектрана Угљевик је зависно предузеће које послује у оквиру Мјешовитог холдинга Електропривреда Републике Српске и производи више од 30 одсто електричне енергије у Републици Српској.

У овом предузећу, једном од највећих енергетских објеката у Републици Српској, запослено је 1.876 радника.

Извор: ИнфоБијељина