Игра и пјесма најмлађих

Лазареву суботу пред зградом општине Угљевик обиљежили су најмлађи чланови КУД-а Рудар традиционалном прољећном игром Лазарице. Ведри и насмијани, уз традиционалну игру и пјесму, показали су да је то дан дјечије радости

Дјевојчице и дјечаци обучени у шаролике  ношње, игром и пјесмом Угљевичанима су пожељели здравље, радост, срећу  и благостање.

Чланове Културно-умјетничког друштва ,,Рудар,,, испред зграде Општине, дочекали су начелник општине Угљевик Василије Перић и предсједник Скупштине општине Угљевик Ђоко Симић и даровали их у складу са обичајима.

- Желим да Угљевик буде богат, баш онако какви су ваша игра и пјесма,  да нам данашњи дан, као  и сви будући дани,  донесу добро, и да немамо више никада оних великих несрећа и поплава, као што је то било прошле године, рекао је Перић. Он је истакао да је КУД Рудар један од најбољих промотера ове подмајевичке општине, те члановима и руководству овог културно-умјетничког друштва  даровао 700 конвертибилних марака.

-Хвала вам што од заборава чувате нашу културу, традицију, управо кроз ове лијепе игре које играте, кроз пјесме, истакао је Перић, додајући да ће Општинска управа Угљевик подржавати рад КУД-а Рудар. Лазарева субота се празнује осам дана пред Васкр у спомен на Праведног Лазара, сљедбеника Христовог кога је Божији син васкрсао из мртвих. Врбица или Лазарева субота, празник је посвећен успомени на Лазарево васкрсење и Христов улазак у Јерусалим. Слави се у суботу уочи празника Цвијети који падају у шесту недјељу Часног поста. У храмовима се служи вечерње богослужење, а у цркву се уносе врбове гранчице које, након освјештења, свештеник дијели вјерницима. Тим гранчицама се украшавају кандила и иконе у кућама. Овим празником почињу велики васкршњи празници.