Светосавље - најбољи одговор за савремене друштвене девијације

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом вечерас је на светосавској академији у Угљевику поручио омладини да буде испуњена православном вјером, хришћанским врлинама, високим идеалима доброте и љубави, јер је то најбољи одговор на савремене друштвене девијације.

\"То је најбољи одговор на све савремене друштвене девијације, чије жртве су прије свега млади, девијације које овај свијет и наше друштво све више воде у амбис\", рекао је владика Хризостом током свечане академије која је одржана у организацији Светосавске омладинске заједнице /СОЗ/.

Епископ Хризостом је, честитајући предстојећи празник посвећен Светом Сави, изразио радост, јер је велики број људи на вечерашњу \"духовну гозбу\" позвала и окупила Светосавска омладинска заједница Угљевик.

\"Светосасвка омладино, хвала вам на добром свједочењу светосавља које је и стил и начин размишљања и стил живљења, чији су правци и опредјељења богољубље и родољубље. Са овим библијским и божанским врлинама живио је и радио Свети Сава, а за свој српски род дао је и себе самога\", рекао је владика Хризостом у препуној сали Центра за културу \"Филип Вишњић\".

У част Светог Саве, Хор и драмска секција СШЦ \"Михаило Петровић-Алас\", Етно група КУД-а \"Рудар\" Угљевик, хармоникаши Основне музичке школе \"Корнелије Станковић\", те Црквени хор \"Теодул\" из Горњег Забрђа, извели су богат културно-умјетнички програм.

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да све активности Светосавске омладинске заједнице ова општина подржава и да ће ова пракса бити настављена и у будућности.

\"Светитељ Сава је, прије свега, био градитељ и стваралац. Градио је школе, цркве, манастире, српску државу, градио је душу српског народа и зато је наша обавеза да и ми имамо тај дух стваралаштва, да сви чинимо живот љепшим и бољим на цјелокупном простору Републике Српске\", рекао је Перић.

Парох горњозабрђски, јереј Срђан Васиљевић, вечерас је бесједио о лику и дјелу Светог Саве - утемељивача српске Цркве и државе, првог архиепископу и просветитеља.

\"Свети Сава је остао дубоко урезан у памћењу народа српског, али и много шире - био је човјек вјере у коју је претворио сав свој живот. Он је био, изнад свега, човјек Божји, човјек Христов\", рекао је јереј Васиљевић.

Предсједник Светосавске омладинске заједнице Угљевик Марко Томић истакао је да је велика част и задовољство што је вечерас свечаној академији у Угљевику присуствовао епископ зворничко-тузлански Хризостом.

\"Епископ Хризостом нам је, својим присуством, дао велику подршку и подстрек за наш даљи рад. Организацијом ове академије и нашим свеукупним радом трудимо се да останемо и опстанемо на путу Светог Саве, те да очувамо светосавски дух у нашем народу\", рекао је Томић новинарима.

Он је додао да се ове године СОЗ Угљевик, у организацији програма, ослонио на домаће учеснике, што се показало као добар избор, јер је сала Центра за културу \"Филип Вишњић\" била мала да прими све посјетиоце.

Након културно-умјетничког програма, ломљењем славског колача обиљежена је и крсна слава СОЗ-а Угљевик - Свети Сава.

Све школе у подмајевичком крају ће сутра и прекосутра пригодним програмом обиљежити школску славу – Светог Саву.