Упућена жалба Апелационом вијећу на одлуку ЦИК-а БиХ


Партија демократског прогреса /ПДП/ упутила је јуче Апелационом вијећу Суда БиХ жалбу на одлуку Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ којом је одбијен захтјев ове партије за поновним бројањем гласова, изјавио је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

"Ми сматрамо да је ЦИК учинила бројне пропусте, прекршила одређене законске одредбе и да је у рекордно кратком року донијела одлуку да одбије наш захтјев, што је незабиљежено у правним аналима. Сматрамо да ЦИК није ушао у садржај нашег захтјева", рекао је Бореновић новинарима у Бањалуци. 

Он је подсјетио да је ПДП 25. октобра, у предвиђеном року, у поподневним часовима доставио ЦИК-у захтјев због бројних повреда поступка, непотпуног и погрешно утврђеног чињеничног стања и погрешне примјене материјалног права од ЦИК-а. 

Бореновић је навео и да је ЦИК, већ послије неколико сати, не само одржао сједницу на којој је одбијен захтјев већ је написао одлуку о одбијању, која је ПДП-у достављена сутрадан, 26. октобра, послије 15.00 часова. 

"То значи да су они већ знали да ће наш захтјев одбити, да га нису ни читали, нити анализирали наведене чињенице у њему", оцијенио је Бореновић. 

Према његовим ријечима, то је један правни нонсенс и апсурд да институција, која треба да чува изборну вољу грађана, не жели да се укључи у разматрање аргументације коју су странке доставиле на основу Изборног закона БиХ. 

"Ићи ћемо до краја и користићемо сва правна, легална средства и ићи ћемо према домаћим и према међународним инстанцама како би сачували достојанство грађана и одбранили изборну вољу", поручио је Бореновић. 

ПДП је 25. октобра упутила захтјев ЦИК-у за поновно бројање свих гласачких листића на свим бирачким мјестима у Републици Српској за нивое српског члана Предсједништва БиХ, посланике у Парламентарној скупштини БиХ, предсједника Републике Српске и посланике у Народној скупштини Републике Српске. 

ЦИК је одбио захтјев, те је навео да је образложење за бројање гласова ПДП-а неоснован и паушалан, јер се на неважећем листићу не може са сигурношћу утврдити којој је политичкој партији дат глас.

Извор: ИнфоБијељина/СРНА