Стојановић: Катастрофално стање у Жељезницама Републике Српске


Носилац листе СДС-а за Народну скупштину Републике Српске из Изборне јединице шест Томица Стојановић изјавио је да је тренутни дуг Жељезница Републике Српске око 350 милиона КМ и да ће актуелна власт, ако настави да се понаша на исти начин,  довести ово предузеће до банкрота.
 
,,У ЖРС никада није било системског рјешавања проблема. Политика је увијек руководила овим гигантом, који има више од 3.000 радника. 2006. године ЖРС су пословала позитивно, са 6.000.000 КМ на рачуну, а од те године до данас имају годишњи минус између 30 и 35 милиона КМ'', навео је Стојановић на прес-конференцији која је одржана у просторијама СДС-а.
 
Он је истакао да у вријеме позитивног пословања ЖРС, ово предузеће није сарађивало са Рудницима жељезне руде Љубија, а да сада, када је сарадња остварена и када имају убједљиво највеће приходе послујући са рудником, ЖРС „тону'' у нове минусе.
 
,,Постоји много нелогичности које је учинило руководство ЖРС. Током ремонта пруге између Бањалуке и Добоја, шине, прагови и остала опрема су продати, иако је више од 60 одсто тих елемената могло да буде искориштено'', додао је Стојановић.
 
Он је нагласио и да је Влада Републике Српске покушала да обмане грађане говорећи да је она заслужна за смањење цијене горива за пет фенинга, иако је до смањења дошло на свјетској берзи.