Auf wiedersehen, Merkel!


Она је такође изјавила да неће желети да остане на функцији председнице Хришћанско-демократске уније, а навела је и да је не треба очекивати чак ни као посланицу у Бундестагу.

Све своје одлуке је објединила једном реченицом – да се неће кандидовати ни за једну политичку функцију након истека канцеларског мандата 2021. године. 

“Време је да окренемо нови лист“, рекла је Меркелова у седишту ЦДУ у Берлину, где је одржала конференцију за медије после лошег резултата на изборима у Хесену. 

“Гунђање против Меркел у самој странци први пут се јавило током грчке дужничке кризе када је ауторитет тадашњег министра финансија Волфганга Шојблеа ипак био довољан да демохришћани већином подрже програме помоћи Грчкој уз наметање мера штедње. Али тек је избегличка криза на површину избацила отворено незадовољство. Меркел је окарактерисана као кривац за јачање десничарске Алтернативе за Немачку (АфД), као неко ко је ЦДУ одвукао превише улево, остављајући многе конзервативне бираче без политичког гнезда“, наводи се у тексту новинара Дојче велеа Немање Рујевића. 

Како аутор подсећа, њено одустајање од нове кандидатуре за председницу ЦДУ је директна последица покрајинских избора у Хесену где је ЦДУ у недељу изгубио десетак одсто подршке и дошао до 27 одсто гласова.

Izvor: b92.net