Дунав осигурање-филијала Бијељина: Лидер осигурања у пољопривреди


Дунав осигурање и ове године је потврдило да је лидер осигурања у пољопривреди у Републици Српској, а према ријечима директора бијељинске филијале Милана Трнинића, из године у годину, расте број осигураника.
 
-У Семберији је пољопривреда изузетно заступљена и велики број становништва живи од убирања плодова рада у овој области. С обзиром да смо свједоци климатских промјена, пољопривредни произвођачи схватају да је осигурање инвестиција, а не трошак, тако да се у све већем броју опредјељују да осигурају парцеле. Поред подручја Семберије, осигурање усјева и плодова је све заступљеније и на подручју Брчко дистрикта, Орашја и Шамца, што иде у прилог чињеници да је ова осигуравајућа кућа добила повјерење носилаца пољопривредних газдинстава. Он је као примјер одличне и већ традиционалне сарадње, навео произвођаче дувана који су своју сигурност пронашли у Дунав осигурању.

-Ова година је била тешка за дуванаре, јер је 3. септембра пао лед, што се негативно одразили на усјеве. Ми смо одмах реаговали и радници Дунав осигурања, процјенитељи и судски вјештаци, изашли су на терен, процијенили штету, тако да смо у периоду од 12. до 15.-ог септембра, исплатили штету, а на задовољство наших комитената, рекао је Трнинић. Он је појаснио да повећан обим осигураних усјева, смањује цијену коштања, а веома је значајно што постоји и субвенција Министарства пољопривреде, јер су препознали значај осигурања пољопривредних усјева и плодова.

​Поред дувана, изузетно велике површине које су осигуране у овој години су уљана репица, пшеница и соја. Цијена осигурања усјева и плодова је веома прихватљива, јер осигурање једног хектара пшенице са просјечним приносом износи 35 до 40 КМ и ако се узме у обзир да постоји и субвенција од Министарства пољопривреде до 50 посто, онда је то занемарљив износ коштања осигурања, у односу на проблеме које могу имати уколико површине нису осигуране. 

-Значајно је истаћи да Дунав осигурање Србије пружа изузетну подршку Дунав осигурању Републике Спске, јер сви пољопривредни усјеви и плодови које ми осигуравамо су реосигурани, што је додатна сигурност, нагласио је Трнинић. Иначе, пракса Дунав осигурања је да на крају сваке године организују радионице гдје сумирају резултате из претходних година.

-План је да и ову годину испратимо на исти начин, да у директном контакту са комитентима сумирамо резултате. Позваћемо наше пољопривредне произвођаче, комитенте, како бисмо чули њихове утиске и сугестије, а све то нам је подстрек за још бољи рад у наредној пословној години, рекао је Трнинић.