„Фармофит“ – Највећа фабрика сточне хране у БиХ


БАЊАЛУКА – Фабрика сточне хране „Фармофит“, у власништву породичне фирме „Рапић“ из Градишке, почела је са радом 2011. године у Лијевче пољу. Данас је „Фармофит“ респектабилан бренд, синоним за квалитет, брз и квалитетан тов, те поузданост у раду.

Фабрика сточне хране „Фармофит“ изграђена је 2010. године, а са радом је почела у априлу 2011. године као највећа фабрика сточне хране у Лијевче пољу.

Капацитет фабрике је 20 тона готове смјеше на сат времена, односно више од 100.000 тона годишње.

„Са складишним капацитетом од око 25.000 тона у могућности смо откупити сву сировину домаћег поријекла, што је наш превасходни циљ, како бисмо домаћем пољопривреднику помогли колико год је то у нашој моћи“, каже директор „Фармофита“ Војислав Рапић.

Он каже да је од самог оснивања фабрике акценат био на квалитету и поузданости те да су се први резултати њиховог рада видјели већ крајем 2011. године.

На самом почетку рада, у априлу 2011. године, ова фирма је запошљавала 35 радника, од којих је само 10 било у производном дијелу фирме, док данас запошљава више од 90 радника, од којих је близу 60 у производном дијелу фирме.

„Фармофит“ своје производе испоручује на фарме пилића широм БиХ преко кооперантских односа великих клаоница бројлера, док су врећице „Фармофит“ сточне хране су заступљене у свакој боље снабдјевеној пољопривредној апотеци широм државе.

„У овом тренутку, ради подмирења домаће потражње, нисмо се одлучили за извоз наших производа. Са наше тачке гледишта, сточна храна врхунског квалитета није производ који трпи велике транспортне трошкове, тако да сматрамо да нам извоз производа у овом тренутку и није приоритет. Задовољење потреба домаћих произвођача је наш тренутни фокус“, нагласио је Рапић.

Казао је да је предузеће „Рапић“, заједно са фабриком сточне хране „Фармофит“ компанија која расте из године у годину.

„Чврстог смо увјерења да у овом тренутку имамо најквалитетнију подршку на терену, за све потребе купаца наше хране, а чине је најспособнији комерцијални тим младих људи и врло педантан и организован логистички тим. Добит предузећа износи око 1,5 милиона КМ за 2017. годину“, казао је Рапић.

Ова фирма у протеклом периоду је имала значаје инвестиције које су допринијеле њеном расту, а у истом смјеру, како наводе, планирају да наставе и у будућности.

„Ове године смо привели крају још једну милионску инвестицију, као и сваке године од 2014. године. Финализована је нова саобраћајница од шест ринфузних ћелија, свака капацитета од 30 тона, што значи да смо повећали складишни капацитет готових производа на укупно 450 тона“, нагласио је Рапић.

Истиче да су, почетком марта, инсталирали и нову аутоматску пакерицу највећег капацитета, свјетски реномираног произвођача те да су са свим овим инвестицијама, „Фармофит“ производи доступнији купцима. „Завршетком ових инвестиција јавила се потреба за четири нова радна мјеста, што засигурно није крај ширења нашег тима“, рекао је он.

Као један од великих проблема у пословању Рапић наводи став потрошача који углавном сматрају да је страни производ увијек бољи.

„Мој лични став је да у БиХ још увијек влада мишљење да је страни производ аутоматски квалитетнији и то је тако у многим гранама привреде, па и у нашој. Мада се перцепција потрошача мијења, то је ипак спор и мукотрпан процес. Као особа која је студије завршила у иностранству и вратила се у родни крај, дубоко сам увјерен да се радом, залагањем и заједничким дјеловањем и овдје могу створити фантастичне ствари“, закључио је Рапић и додао да се мијења став државе према привреди али да је без квалитетне производње која за собом вуче квалитетну примарну пољопривредну производњу, тешко очекивати значајнији напредак у цјелокупном друштву.

Извор: capital.ba