Говедарица након маратонске сједнице: Нисмо добили никакву понуду СНСД-а за коалицију


БАЊАЛУКА - Предсједник Српске демократске странке (СДС) Вукота Говедарица рекао је вечерас да Главни одбор СДС-а није разговарао о евентуалној коалицији са СНСД-ом, јер није добио никакву понуду за преговоре о формирању власти.

Говедарица је рекао да ће се на некој од наредних сједница Главног одбора разговарати о томе које политичке организације могу изаћи у сусрет и нису им спорна програмска начела.

"Став Главног одбора СДС-а је да ће наша политичка платформа на бази програмских начела и принципа бити основа за разговоре са другим политичким странкама", рекао је Говедарица на конференцији за новинаре у Бањалуци послије вишечасовне сједнице Главног одбора.

Он је додао да Главни одбор даје пуно повјерење предсједнику СДС-а да ради на јединству странке, као и страначком Предсједништву да оптимално позиционира СДС водећи рачуна о изборној платформи, начелима и програмским принципима СДС-а.

Говедарица је рекао да је СДС и на овој сједници показао озбиљност и демократски капацитет, јер ставове доноси на бази дискусија и сучељавања аргумената.

Он каже да је Главни одбор СДС-а једногласно оцијенио да су "протекле изборе обиљежиле бројне нерегуларности" током кампање и на сами изборни дан, те да је "дошло до прекрајања изборне воље народа".

"Главни одбор доставио је бројне доказе Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ о изборним преварама, озбиљно документујући да изборни процес није био демократски. ЦИК је одбио све наше захтјеве, али Главни одбор даје подршку руководству СДС да надлежним институцијама у даљем поступку упути одговарајуће жалбе и приговоре. Инсистираћемо на поновном бројању гласачких листића на свим бирачким мјестима са посебним освртом на фалсификоване и неважеће листиће", рекао је Говедарица.

Он је додао да је добио мандат од чланова Главног одбора СДС-а да формира тим који ће бити задужен за анализу изборног резултата.

"По завршетку анализе на првој сједници Главног одбора, она ће бити разматрана", рекао је Говедарица.

Он је изразио жаљење што су добојски делегати у Главном одбору раније напустили сједницу, те је најавио да ће с њима разговарати наредних дана како би и ти проблеми били превазиђени.

"Не знам праве разлоге, али ћу као предсједник странке који изражава политичко јединство разговарати са њима", поручио је Говедарица.

Говедарица је најавио да ће у децембру бити донесена одлука о расписивању унутарстраначких избора у СДС-у.

На питање ко су особе које је полиција вечерас легитимисала док су се налазили у близини сједишта СДС-а у Бањалуци, Говедарица је рекао да не зна шта се десило, али да је је у посљедње вријеме посебан фокус јавности стављен на СДС.

"Искрено, живим у амбијенту када морам водити рачуна о личној безбједности. Неће мене нико посматрати на начин да може са одређеним уцјенама и пријетњама ићи према интегритету моје личности", рекао је Говедарица и подсјетио на најаве да ће уочи сједнице Главног одбора испред страначких просторија доћи 500 људи и да ће тамо бити нереда.

Конференцији за новинаре присуствовали су високи страначки функционери Немања Васић, Александра Пандуревић и Милован Бјелица, али нису давали изјаве.

Извор: Независне новине