У БиХ 2.200 дипломатских пасоша


У Босни и Херцеговини, према подацима Министарства иностраних послова БиХ, има око 2.200 дипломатских пасоша, а током 2017. године и у првих пет мјесеци ове године издато их је 406.

У Министарству унутрашњих послова БиХ наглашавају да је од тога 127 дипломатских пасоша издато лицима која до тада нису имала ово право, и 279 онима који су и раније били власници ове врсте пасоша.

Разлози за издавање нових путних исправа лицима која су и раније имала дипломатске пасоше су престанак важења старих, одлазак на рад или повратак с рада у дипломатско-конзуларном представништву, унапређење или премјештај у другу организациону јединицу. У Министарству иностраних послова БиХ кажу да број дипломатских пасоша стално варира, те да је готово немогуће одредити тачан број.

"С обзиром на то да се један број дипломатских пасоша увијек налази у фази припреме или израде, а један број у процедури враћања, немогуће је дати тачан број, али се процјењује да се ради о броју од око 2.200 дипломатских пасоша", рекли су из надлежног министарства.

Дипломатски пасош је посебна путна исправа која се издаје државним представницима и другим особама са дипломатским статусом, и ближим члановима њихових породица, у циљу заштите и доказивања дипломатског статуса. Носилац дипломатског пасоша има пуни дипломатски имунитет и дипломатске привилегије у држави у којој врши своје функције или у којој службено борави.

Дипломатске пасоше у БиХ издаје и продужава Министарство иностраних послова БиХ, са роком важења од пет година.

"Поступак добијања дипломатског пасоша уређен је Правилником о издавању дипломатских пасоша и Правилником о измјенама и допунама правилника о издавању дипломатских пасоша, гдје је на листама А и Б прописано ко може бити носилац овог пасоша", рекли су у Министарству иностраних послова БиХ.

Осим дипломата које су запослене у Министарству за иностране послове БиХ и у дипломатско-конзуларним представништвима у иностранству, право на дипломатске пасоше имају и високи званичници на државном и ентитетском нивоу, носиоци високих правосудних и тужилачких функција, директори најзначајнијих државних агенција, као и поглавари вјерских заједница.

Уколико носиоци ових пасоша желе да путују у САД или Уједињено Краљевство, унаточ дипломатском пасошу, мораће да траже визу. "Носиоцима дипломатских пасоша такође су потребне визе за посјету одређеним земљама. Само неке од тих земаља су Аргентина, Аустралија, Јерменија, Канада, Колумбија, Индија, Ирска, Јапан, Кувајт, Либија, Палестина, Катар, Саудијска Арабија, УАЕ, Уједињено Краљевство и САД, као и многе друге земље", рекли су у Министарству иностраних послова БиХ.

Извор: Nezavisne.com