Србија постаје сувласник компаније “Орао”


Бијељински “Орао” једна је од стратешки важних компанија за развој ваздухопловства у Србији, речено је након посјете предсједника Републике Српске Милорада Додика и министра одбране Србије Александра Вулина овом предузећу у чијим погонима се производе и ремонтују турбо-млазни мотори. Додик је најавио власничку трансформацију предузећа у чије ће власништво, са 50 одсто, ући државна фирма коју одреди Влада Србије, а тиме би се, како је рекао, договорила сигурност посла и неопходни технолошки напредак. У послове са “Орлом” Србија је, како је рекао министар Вулин, до сада уложила три милиона евра, а планови за будућност су, како је најавио, велики.
-Орао може да рачуна у наредних пет година да обим сарадње неће падати испод тога. За нас је “Орао” веома битан, баш као што је Република Српска бескрајно битна за Републику Србију. Док је Александар Вучић предсједник Републике Србије, Република Српска може да рачуна на сваку помоћ и на сваку подршку. И дипломатску, политичку и економску и та подршка никада неће бити декларативна,” рекао је Вулин. Ремонтни завод “Орао” обезбјеђује егзистенцију за 396 радника, а Милан Прица, директор ове фирме је подсјетио да су дошли у фазу да раде и за друге земље.
-Имамо 16 мотора које радимо за Индију. Поштујемо свјетске, техничке стандарде у ваздухопловству и врло смо интересантни и за енглеско тржиште, за италијанско…” рекао је Прица.