Пријављено око 21.000 незаконитих миграната


Од 1. јануара до 30. октобра ове године Служби за послове са странцима пријављена су 20.782 незаконита мигранта на територији БиХ, наведено је у информацији Министарства безбједности о стању у области миграција у вези с повећаним приливом миграната у БиХ која је на дневном реду данашње сједнице Савјета министара БиХ.

"Намјеру за подношење захтјева за азил у БиХ у истом периоду исказало је 19.625 лица, док је 1.310 њих поднијело захтјев за азил. БиХ се у 2018. години суочила са значајним порастом незаконитих миграција преко властите територије", наведено је у тој информацији коју је потписао министар безбједности Драган Мектић, а која је у посједу Срне. 

У информацији пише и да највећи број миграната долази из Пакистана /6.910/, Ирана /3.373/, Сирије /2.529/, Авганистана /2.431/, Ирака /1.874/ и Либије /760/. 

Истиче се и да је у периоду од 24. септембра до 30. октобра ове године Служби за послове са странцима пријављено 5.666 незаконитих миграната, а да је намјеру за подношење захтјева за азил у БиХ у истом периоду исказало 5.524 лица, док је 207 њих поднијело захтјев за азил. 

"Значајан број страних држављана још борави на отвореним јавним површинама и објектима неусловним за становање тако да су се појавили и хуманитарни и безбједносни проблеми. У бившој касарни `Ушивак` у Хаџићима код Сарајева је 24. октобра пуштен у рад прихватни центар за мигранте капацитета 400 лица", пише у информацији. 

Позивајући се на неименоване изворе из аустријског Министарства унутрашњих послова, дневни лист "Кронен цајтунг" објавио је да је око 20.000 миграната спремно да уђе у ЕУ из БиХ, преко граничног прелаза код Велике Кладуше. 

У тексту је наведено да се та група миграната, у којој скоро да нема жена, састоји од младића мароканског, алжирског, иранског и пакистанског поријекла, за разлику од претходних мигрантских таласа у којима су били махом избјеглице из Сирије. 

Оно што највише брине аустријско Министарство унутрашњих послова јесте то што су, како је наведено, многи од тих младића наоружани ножевима.

Извор: СРНА