"Гори" црвени метео-аларм – "најгоре тек стиже"


"Гори" црвени метео-аларм – "најгоре тек стиже"

На целом подручју Јадрана у Хрватској "гори" црвени метео-аларм, при чему ветар чупа стабла, почеле су поплаве, а “најгоре тек стиже“.

Како јављају хрватски медији, за други део дана је прогнозирана снажна киша која ће изазвати поплаве, док ће оркански ветар чупати стабла.

У недељу је стигло најављено погоршање времена, с кишом која је у већем делу Хрватске обилно падала, а местимично проузроковала и поплаве, преноси Индеx.хр. 

Најгоре је било у делу Горског котара код Делница, где је због поплаве на путу синоћ био прекинут саобраћај, као и на чвору Равна Гора, док је на дубровачком подручју ветар чупао стабла. 

Јуче и протекле ноћи примљено је више дојава грађана на дубровачком подручју због одрона на Јадранској магистрали , ишчупаних стабала, сломљених грана и оборених стубова као последица олујног ветра и кише. 

Такође је било неколико дојава због пожара на електричним субовима, због чега поједина подручја нису имала напајање електричном енергијом, јавио је "Дубровачки вјесник". 

Проблема има и у Сплиту - Далмација данас јавља да се на сплитској Риви море почело преливати преко нижих делова обале, а на неким местима се на свега неколико метара приближило Диоклецијановој палати. 

Израженије поплаве се, с обзиром на најављено погоршање невремена крајем дана, очекују у Истри, на ријечком подручју, у далматинском залеђу и на југу Хрватске, уз могућност евакуација. 

Вероватни су већи прекиди у саобраћају и несташица струје, прекид комуникација и снабдевања водом, упозорава Метео-аларм, а упозорава се и на опасне услове за вожњу због смањене видљивости и проклизавања на мокрим коловозима. 

Ветар и киша требало би да ослабе сутра. 

О невремену пише и "Јутарњи лист", који наводи да је за целу обалу оглашен црвени аларм. 

Због јаког, а на дубровачком подручју и олујног југа, и даље су у прекиду бројне бродске линије. 

Црвени аларм оглашен је и за госпићко и книнско подручје, где се очекује врло обилна киша уз јак ветар са олујним ударима. 

Невреме је јуче захватило и поједине делове Европе. 

На југу аустријске покрајине Корушке ветар од 130 километара на сат рушио је стабла и електричне водове, као и кровове. 

Јаке кише и ветрови погодили су и Италију. У Риму вода на улицама и срушена стабла стварају велике проблеме у саобраћају. 

Најдраматичнија промена погодила је Шпанију. После топлог времена, стигао је снажан арктички фронт и северу земље донео снег.

Извор: Тањуг