Пронашли "драматичне" количине злата и сребра: Збуњени шта да ваде


Британска компанија Adriatic Metals тврди да је код Вареша пронашла до сада највеће доказе о великим количинама племенитих метала скривеним испод површине тла.

Наиме, како преноси аустралијски лист Тhe West Australian, последње информације говоре да се на пресеку дугачком 24 метра начињеном на дубини од 226 метара метара налази 8,6 грама злата по тони земље, 332 грама сребра по тони земље.

На другом пресеку дугачком 42 метра, са дубине од 222 метра, пронађено је 5,7 грама злата по тони земље, 245 грама сребра по тони земље, а у тлу су пронађени цинк (14,1 посто), олово (8,4 посто), бакар (1,4 посто) и барит (34 посто) који је основни састојак у рударењу барија, а користи се и за производњу боје и папира. 

Ови проналасци долазе са локалитета познатог као Рупице. Како пише угледни аустралијски лист, реч је о до сада најбољим резултатима испитивања проспекта локалитета када су у питању племенити метали и друга вредна руда, преноси Klix. 

Стручњаци сматрају да су проценти и количине "драматичне", у смислу да постаје збуњујуће који би елемент могао бити приоритет јер је "понуда" изузетна. 

"Опет је потврђено велико присуство очекиваних елемената, али и оних који су, према историјским записима, ретко били вађени из овог подручја", рекао је Geraint Harris, један од челних људи Adriatic Metals.

Izvor: b92.net/klix.ba