Општина Угљевик: ПОСЈЕТА ФАРМИ У ДОЊОЈ ТРНОВИ


Начелник општине Угљевик Василије Перић посјетио је једну од најнапреднијих фарми на подручју општине, фарму музних крава и товних бикова власника Мила Митровића из Доње Трнове. Митровићи на својој фарми тренутно имају 160 музних крава које дневно дају од 1300-1600 литара млијека. Поред производње млијека баве се и производњом меса па се тако на овој фарми годишње узгоји око 30 бикова.
 
Ова фарма из године у годину постиже све боље резултате и повећава своје производне капацитете. Дјелатност фарме усмјерена је на високо продуктивну производњу и  ратарство, кроз увођење нових савремених технологија и модерно управљање газдинством. Митровићи намјеравају проширити и повећати обим производње и увођењем нових врста. Велику подршку у одржавању фарме добили су од Општине.


 
„Опште познато је да са Општином имамо одличну сарадњу и  могу да се захвалим Начелнику јер је увијек био за сарадњу са нама пољопривредницима. Ми смо задовољни што се тиче сарадње са Општином и подршком коју смо добили. Узнапредовали смо као фарма и вјероватно ћемо ићи још да се проширимо“-рекао је Мило Митровић.
 
Начелник општине Угљевик Василије Перић, током данашње посјете, је подсјетио да је локална управа у протеклом периоду из буџета издвојила значајна новчана средства као подстицај производњи на фарми Митровића.
 
 „Ми смо успјели да помогнемо на одређен начин у смислу изградње приступног пута, асфалтирања платоа који се налази на фарми, кроз додјелу субвенција.  Наша немјера је да се и у наредном периоду помогне оваквим и сличним произвођачима“-рекао је Перић.
 
Будући да је пољопривредна производња, па самим тим и сточарство, један од стратешких праваца развоја општине Угљевик, он је истакао да је веома важна помоћ локалне управе пољопривредној производњи, те да би новчани подстицаји за ову област требали бити већи, редовнији и имати приоритет у односу на све друге исплате из буџета.
 
„Оно што за нас представља проблем јесте једна пресуда Уставног суда, која нам је дошла прошле године на бази једне анонимне тужбе, по којој је локалној заједници забрањено да даје подстицаје за пољопривредне произвођаче. У том смислу је  сигурно потребно извршити измјену законских прописа како би, оним локалним заједницама које имају могућност да додјељују подстицаје пољопривредним произвођачима, било омогућено да то и чине“-додао је Перић.
 
Он је нагласио да се  у области пољопривредне производње требају предузети одређене активности  на побољшању услова у којима раде пољопривредни произвођачи. Потребно је урадити одређене мјере којима  би се повећали продуктивност и обим производње и потребно је наћи канале продаје за  тржишта која су сада или блокирана или имају одређене препреке.