Власник предузећа "Мегадрво" од Мајевице жели да направи Златибор


БАЊАЛУКА, ЛОПАРЕ - Светозар Остојић, директор и власник предузећа "Мегадрво" из Бијељине, планира на планини Мајевици, код Лопара, изградњу туристичко-рекреативног комплекса вриједног више милиона марака, а који би имао све оно што имају центри оваквог типа у окружењу.

У питању је локација на планинском врху Бусија, која се простире на неколико стотина дунума и која је, према визији овог инвеститора, будући нови Златибор. Ту већ постоји излетиште са одређеном инфраструктуром, којим управља Удружење "Вива натура", на чијем челу је управо Остојић.

"У плану је изградња хотела, апартмана, скијалишта, спортских терена, садржаја за дјецу, трим-стазе, шеталишта, етно-пијаце и бројних других садржаја. Ријеч је о озбиљном туристичком пројекту са одличном локацијом. Окружен је са шест општина, како у РС, тако и у Федерацији БиХ, а ниједна није даље од 50 километара. Међутим, циљ нам није да ово буде туристичко мјесто само за тих неколико општина, него да ту долазе и страни туристи. У самом старту, у првој фази би било уложено између два и три милиона марака у мотел са рестораном и видиковцем те неколико бунгалова и спортских терена.

У другој фази би се градили апартмани за продају, хотел и све остало. Желимо да имамо комплетну понуду", казао је Остојић за "Независне".

Сматра како је локација будућег центра идеална и за припреме професионалних спортиста, јер се налази на надморској висини од 840 метара и окружена је боровом шумом, што представља својеврсну ваздушну бању. Он страхује да би бирократија могла да му направи највише проблема у реализацији ове идеје, али зато очекује помоћ општинских и републичких институција.

Управо по овој проблематици јуче је у Бањалуци одржан састанак на који су се одазвали стручњаци из неколико министарстава и републичких институција са Сребренком Голић, потпредсједником Владе РС, на челу, али и представници општине Лопаре, гдје су договорени даљи кораци.

Голићева је рекла да су Влада и друге институције РС на услузи конкретним инвеститорима, доказаним привредницима, који су спремни да улажу у отварање нових радних мјеста и развој реалног сектора и истакла да ће министарство на чијем је челу пружити сву неопходну помоћ из своје надлежности за реализацију овог пројекта.
"С обзиром на то да је Република Српска власник земљишта на овој локацији, од Републичке управе за геодетске и имовинско-правне односе се захтијева да се што прије успостави катастар некретнина на овој локацији, како би се почело са израдом зонинг плана подручја посебне намјене и створиле претпоставке за реализацију инвестиције", стоји у саопштењу упућеном након јучерашњег састанка.

Радо Савић, начелник Лопара, казао нам је како би инвестиција, након што се ријеше проблеми имовинско-правне природе, кренула у реализацију на прољеће 2019. године, а да би ова локална заједница од ње имала вишеструку корист.

"То би много значило за мајевички крај, како због запошљавања, тако и због развоја села и пољопривреде, јер би за један такав туристички комплекс било потребно доста домаће здраве хране. Инвеститор од општине може очекивати сву могућу помоћ, а увјерили смо се да то може очекивати и од републичких институција. Захвалан сам министру на организацији састанка на којем су били присутни сви представници институција који ће требати консултовати на путу до доношења одлука, које ће ићи у правцу завршетка пројекта.
Нама је то веома значајно, јер би се потрошило много времена идући од једне до друге институције", казао је Савић.