Дан борбе против насиља над женама: Вијећница у наранџастој свјетлости


Одлуком Уједињених нација 25. дан у мјесецу новембру одабран је као Међународни дан борбе против насиља над женама, у знак сјећања на три сестре Марибал, противнице диктатуре у Доминиканској Републици, које је режим побио на овај дан 1960. године.
 
Са циљем подизања свијести у вези са овим проблемом, у свијету се организује кампања – „16 дана активизма“. Кампања почиње 25. новембра и траје до Међународног дана људских права (10. децембар). На овај се начин жели нагласити да уклањање сваког облика насиља над женама представља основно питање заштите људских права.
 
Званична боја ове кампање је наранџаста. Милиони људи широм свијета уједињују се под наранџастом заставом, која симболише свјетлију будућност свијета у ком нема насиља над женама и дјевојчицама. У знак промјена, наранџасто свјетло освијетлило је чувене знаменитости. Владе, славне особе, медији, организације цивилног друштва и  Уједињене нације учествују у низу организованих активности.
 
У кампању се укључиo и Кабинет градоначелника Брчко дистрикта БиХ, у сарадњи са Полицијом Брчко дистрикта БиХ и ИЦИТАП-ом, стога је у ноћи 25. на 26. новембар Вијећница у Брчком бити освијетљена наранџастом рефлектујућом свјетлошћу.