Предузеће АД ,,Град'' уређује Кванташку пијацу: По угледу на београдску Велетржницу


Предузеће "Град" у Бијељини инвестираће 950.000 КМ у стварање бољих услова на кванташкој пијаци и у вишенамјенској хали коју користи 200 закупаца, најавио је данас директор овог државног предузећа Славиша Цацановић. Добили смо гаранцију Владе Републике Српске за кредит од 950.000 КМ и тај новац биће намјенски и искључиво кориштен за инвестиције, никакву текућу потрошњу ни покривање дугова које и немамо", рекао је Цацановић.

Он је истакао да "Град" послује позитивно, као и претходне године, те очекује добит од најмање 100.000 КМ, без дуговања и уз уредно сервисирање свих обавеза. Цацановић је навео и да није лако добити гаранције Владе Српске за тај кредит код НЛБ банке, чији је рок отплате 12 година, са грејс периодом од двије године и каматом од 3,98 одсто.

-Израдили смо елаборат инвестиција чији је циљ повећање прихода кроз обезбјеђивање бољих услова за закупце и кориснике услуга на кванташкој пијаци", рекао је Цацановић.

  Једна од планираних инвестиција је асфалтирање преосталих 7.500 метара квадратних кванташке пијаце која се простире на 20.000 метара квадратних, а коју у пољопривредној сезони дневно користи 6.000 домаћих пољопривредних произвођача и накупаца.

-На платоу кванташа планирамо изградњу 28 малих затворених објеката за пијачну продају, по узору на услове какве има београдска ,,Велетржница’’, са могућношћу проширења дјелатности и на кондиторске производе, пиће, садни материјал и цвијеће", рекао је Цацановић.

Инвестиција предвиђа и реконструкцију хале популарног бувљака, уређење крова, олука, водоводних инсталација и система гријања и хлађења простора, уз очекивану уштеду од 30.000 КМ годишње само за енергенте на које се у сезони утроши и до 50.000 КМ.

-То су вишегодишњи захтјеви наших закупаца којих има више од 200. Њихово задржавање уз стварање повољних услова за продају су нам врло битни", истакао је Цацановић.